ZonMw: Video en interview hulpkaart
Bron: ZonMW
De Hulpkaart voor mensen met onbegrepen gedrag helpt politie, hulpverleners en omstanders om direct datgene te doen wat nodig is en helpt. Bekijk de video erover en lees het interview waarin een Hulpkaarthoudster vertelt wat zij aan de kaart heeft.
Interview met hulpkaarthoudster
Mijn naam is Alexandra (dit is niet mijn echte naam). Ik ben een vrouw van 48 jaar oud. Ik heb een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Hoe lang maak je gebruik van een Hulpkaart?
‘Ik gebruik de Hulpkaart inmiddels 1 jaar.’
Waarom heb je een Hulpkaart?
‘Ik heb een Hulpkaart omdat ik door mijn psychische aandoening (een dissociatieve identiteitsstoornis, DIS) terugkerende periodes heb waarin ik erg ontregeld raak. Ik raak dan erg angstig en in de war. Deze verwarring heeft ook effect op mijn directe omgeving, ook daar ontstaat verwarring en stress. Deze situatie kan vervolgens erg uit de hand lopen, wat nadelig is voor alle partijen.’
Hoe helpt de hulpkaart je?
‘De Hulpkaart helpt me op verschillende manieren.
Ten eerste vind ik het een grote geruststelling dat ik deze kaart heb en dat ik hem in geval van nood aan anderen kan overhandigen. Dat geeft me meer zelfvertrouwen waardoor ik minder bang ben om openbare ruimtes te betreden en met mensen om te gaan. Ik weet dat als het uit de hand dreigt te lopen dat ik dan mij kaart kan overhandigen waarna diegene vervolgens mijn man kan bellen. Reizen met de bus gaat nu bijvoorbeeld makkelijker.
Ten tweede is het een groot voordeel dat ik dankzij mijn Hulpkaart medische hulp durf te zoeken. Voorheen durfde ik bijvoorbeeld niet naar een fysiotherapeut of (huis)arts te gaan. Nu geef ik bij het eerste contact mijn kaart en bespreek met de betreffende persoon welke aandoening ik heb en hoe die aandoening invloed heeft op de betreffende situatie. Op deze manier voorkom ik dat mijn lichamelijke klachten onbehandeld blijven en verergeren.’