Woord van de voorzitter

Samen sterk

Dit schrijvende kom ik letterlijk bij van het ESTSS-congres in Belfast van afgelopen week. Vier jaar na “onze” Rotterdamse editie, na twee keer pandemie-uitstel, was het een langgehoopt weerzien met de Europese psychotraumatologie en een langverwacht feest der herkenning. Of het nu wel of niet kwam door een post-pandemie effect: de stemming, de inhoud en de discussies waren memorabel. Met als kers op de taart prachtig weer in een bruisende stad.

In de wereld van professionele verenigingen blijft ESTSS uniek. Een paraplu boven twaalf nationale verenigingen, met een totaal aan 4300 leden en een reikwijdte van hemelsbreed 5500 kilometer. Dertig jaar geleden begonnen als een verbond van internationale individuele collega’s-in-het-veld, het vizier stevig gericht naar plaatselijke, culturele vertaling van gedeelde kennis, en langzaamaan uitgegroeid naar een unie van samenwerkende lokale verenigingen. ESTSS bestond al voordat in Europa lokale psychotraumaverenigingen bestonden. We waren dus al internationaal verankerd voordat we dat op nationaal niveau deden. Die erfenis, die wortels koesteren we, maar waarom? Waar doen we dat precies voor?

Ons vakgebied beperkt zich niet tot landsgrenzen. COVID-19 en de pandemie, de oorlog in Oekraïne, de #metoo en Black Lives Matter bewegingen: het zijn recente -en bij lange na geen compleet overzicht van- voorbeelden waarbij we cross-cultureel hebben kunnen (of moeten) leren, ervaringen delen en samenwerken. Ook voor onze eigen Nederlandse situatie hebben we kunnen leren van specialisten uit ons Europese netwerk, zoals in webinars en lezingen. We hebben grootschalige studies mee kunnen opzetten, zoals de ADJUST en CONNECT studies. Omgekeerd hebben deskundigen van NtVP zich ingezet om zusterverenigingen te helpen. In het ESTSS4Ukraine initiatief bijvoorbeeld. Deze taskforce was aanvankelijk al voor de oorlog opgericht om de Oekraïense psychotraumavereniging te helpen bij het opleiden en certificeren van traumatherapeuten, en leidt momenteel ook supervisiegroepen voor hulpverleners in Oekraïne.

Het ESTSS Bestuur tijdens het ESTSS congres in Belfast, juni 2023, met vertegenwoordigers uit Oekraïne, Zweden, Polen, Litouwen, Duitsland, Portugal, Italië, België, het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Georgië en Nederland.

Onder de paraplu van ESTSS wisselen we instrumenten, best practices en richtlijnen uit. Binnen ESTSS kunnen we meehelpen om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor iedereen. Het tijdschrift EJPT, European Journal of Psychotraumatology, staat wereldwijd aan de top voor wat betreft psychotraumapublicaties, en is pionier in open access. Als voordeel hebben ESTSS-leden, en dus NtVP-leden, 50% korting op de auteurskosten (zie estss.org).

Ook voor behandelaars zijn onze banden met andere landen belangrijk. Wetenschappelijk bewezen, op richtlijnen gestoelde zorg is in het belang van iedereen, waar ook ter wereld. Europese erkenning van lokale certificeringsprogramma’s, zoals de certificering tot psychotraumatherapeut, is het speerpunt van de ESTSS accreditatie- en certificeringscommissies voor het curriculum psychotraumatologie. Dit draagt weer bij aan een Europese standaard voor psychotraumahulpverlening, iets dat in tijden van globalisering steeds belangrijker zal worden.

Wat we hier in Nederland op psychotraumagebied doen, wat u en anderen doen in onze lokale vereniging, draagt dankzij onze internationale banden ver. Het inspireert anderen, opent wegen voor contact en kan zorgen voor samenwerking. Met veel plezier en trots lees ik in deze nieuwsbrief over het werk dat we hier doen, in de kliniek, het onderzoek, in de Special Interest Groups en nog veel meer. Hopelijk gaat u ook vol inspiratie -en met een goede boekenlijst- de zomer in.

Joanne Mouthaan

© 2023 NTVP - All Rights Reserved