Woord van de voorzitter

All systems go

Hashtag I love my job. Toegegeven, niet altijd, maar afgelopen weken wel. Als TraumaLab stelden mijn collega’s en ik een fonkelnieuw masterkeuzevak samen over trauma en geestelijke gezondheid. Een langgekoesterde droom om onze toekomstige collega’s een stevige basis mee te geven over psychotrauma. Meteen een vloek naast een zegen, want hoe breed en hoe diep willen we gaan en wat passeert wel en niet de revue? In ieder geval dat psychotrauma veelzijdig is in oorzaken, gevolgen, ontwikkeling en herstel.

Een psychotrauma staat nooit op zich.

Als een schokgolf zet een traumatische ervaring van alles in beweging. Het zorgt voor een cascade aan neurobiologische reacties, de ontstane emoties en gedachten leiden tot gedrag, geheugenprocessen draaien overuren. En dat is alleen vanbinnen. De mensen om ons heen – familie, school, werk, de maatschappij – krijgen of hebben ermee te maken: als steunpartij, als mede-getroffenen, als daders of combinaties ervan. En dat heeft weer effect op hoe wij er zelf mee omgaan.

Denken in systemen is even onontbeerlijk als veelomvattend.

En dat vergt inzicht en kennis. “Psychotrauma door systemen heen” is dus met recht het thema van het NtVP Jaarcongres 2022. Noteer alvast 30 september in uw agenda! De congrescommissie draait op volle toeren om dit rijke congres tot in de puntjes voor te bereiden. Meer daarover leest u in deze nieuwsbrief, die bol staat van mooie voorbeelden van denken in systemen. Van werken als psychotraumatherapeut in de ambulante forensische GGZ, tot onderzoek binnen de gesloten jeugdzorg en intensieve traumabehandeling voor gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld. Professor en voormalig bestuurslid Maartje Schoorl vertelt over haar leerstoel waarin ze opleiden en evidence-based zorg met elkaar verbindt. Leer van vooraanstaande onderzoekers Lonneke Lenferink (bestuurslid Communicatie), Talya Green en Nancy Kassam-Adams over wat FAIR datapraktijken inhouden en vind daarnaast ook nieuws uit de SIGs, de ESTSS, de CONNECT studie en boekentips.

Hashtag veel leesplezier en hopelijk tot 30 september bij het NtVP Jaarcongres op een unieke locatie!

CategoryNB-Jun22, Nieuwsbrief
© 2023 NTVP - All Rights Reserved