14 maart 2022


Met z’n allen

Maandagochtend half acht, vol perron in de randstad. Tactische positie afgemeten, begin van het perron, grootste kans dat het voorste treinstel daar stopt. Voorspelling klopt op een paar meter en, hoera, plekje mèt tafeltje bemachtigd. Laptop klapt open, de eerste mails worden beantwoord. Moeiteloos herpak ik -en schijnbaar ook mijn treingenoten- oude reisgewoontes. Het nieuwe normaal voelt verdacht veel als het oude. Alleen de mondkapjes verraden dat dit niet meer het pre-Corona tijdperk is.

Waren we echt nog maar krap twee maanden geleden dagelijks in de ban van besmettingsstatistieken en terug-naar-kantoor protocollen? Andere zaken staan inmiddels op de voorgrond die veel dringender voelen. Een nieuwe onzekerheid, een nieuwe dreiging, vanuit een pandemie naar een oorlog op hetzelfde continent. Mensen willen helpen, willen weten wat ze kunnen doen. Veel collega’s bieden hun expertise en skills aan voor mentale steun aan getroffenen.
En dat terwijl nog heel recent andere actualiteiten de maatschappij en ons werkveld deden opschudden. Het seksueel grensoverschrijdende gedrag in talentenjacht The Voice of Holland. De publicatie van het onderzoeksrapport over systemisch geweld in de koloniale oorlog in Indonesië. Ook hierin lieten collega’s uit het psychotraumaveld zich horen over wat dit bij betrokkenen en getroffenen los kan maken, wat voor soort steun wel en niet kan helpen en waar je voor hulp terecht kunt als je ermee zit.

Het is goed om te zien dat mentale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen sneller en meer aandacht krijgen. Maar we zijn er nog niet: de media, het brede publiek, en ook wijzelf kunnen meer leren over het verloop van stressreacties, over effectieve crisishulp en werkzame traumabehandeling. We zijn een klein land met enorm veel expertise en die kunnen we nog beter gaan bundelen. Dat we als psychotraumaprofessionals klaarstaan om te helpen staat buiten kijf. Wij gaan doen waar we goed in zijn: zorgen dat de juiste kennis en gereedschap terecht komt bij de helpers. En dat doen we samen.







Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
9 maart 2022

Boekentips maart 2022

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: Bevrijd van Leo van Bergen, Trauma en ouderschap van Marjo Ruismäki en Wat je van bloed weet van Philip Huff.







Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans
Lees meer
9 maart 2022

ESTSS Winter webinar series gratis terug te kijken






ESTSS organiseerde de gratis Winter Webinar Series over uitdagingen, kwaliteit en innovatie in de psychotraumatologie. De webinars werden goed bezocht en kregen veel belangstelling.


De webinar-opnames zijn tot eind dit jaar beschikbaar voor alle ESTSS-leden.








Lees meer