Webinars over schaamte bij PTSD

Webinar: PTSD as a Shame Disorder
Door: Judith Lewis Herman, MD. Zij is klinisch professor in de psychiatrie aan de Harvard Medical School en opleidingsdirecteur bij het Victims of Violence-programma van The Cambridge Health Alliance, Cambridge, Verenigde Staten.

Pathologische angstverschijnselen zijn aangetoond in PTSS en er zijn effectieve behandelingen ontwikkeld gericht op het verminderen van deze symptomen. Echter hierbij wordt een essentieel kenmerk vergeten, namelijk de trauma’s die door toedoen van de mens zijn ontstaan, met name de trauma’s die over een langere periode zijn herhaald. In deze gevallen, waarin een relatie van dominantie en ondergeschiktheid is vastgesteld, staan gevoelens van vernedering, degradatie en schaamte centraal in de ervaring van het slachtoffer. Het resultaat kan zowel als een angststoornis als een schaamtestoornis worden gezien. Dit webinar zal de centrale rol van schaamte bij complex trauma verkennen.
Opgenomen op 14 oktober 2014

Webinar: Shame and Dissociation in Complex Trauma Disorder
Door: Martin Dorahy, PhD, DClinPsych. Hij is klinisch psycholoog en universitair hoofddocent bij de afdeling psychologie, University of Canterbury, Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Dit webinar zal de empirische literatuur over schaamte en dissociatie in complexe traumastoornissen onderzoeken. Empirisch werk begint schaamte te ontdekken in complexe traumastoornissen en de link met zowel dissociatie als relatiefunctioneren (bijv. Dorahy et al., 2015). Dit webinar zal dat werk verkennen nadat het verslag heeft gedaan van hoe schaamte wordt begrepen in de theoretische en empirische literatuur. Schaamte is gerelateerd aan relatie-uitkomsten zoals angst in intieme partnerschappen en angst om relaties aan te gaan, maar dissociatie wordt ook geassocieerd met relatieproblemen. Verschillende studies die zijn ontworpen om dit onderwerp nader te onderzoeken, zullen worden besproken.
Opgenomen op 16 oktober 2015

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved