Veteranenwet bestaat 5 jaar

Bron: NRC
dd: 24 juni 2019
Geschreven door: Karel Berkhout

……………

Van de veteranen die zich met een klacht melden bij de Veteranenombudsman, sinds 2014 een extra rol van de Nationale Ombudsman, zijn die met PTSS in de minderheid. „Toch valt PTSS ons wel op, omdat de stoornis vaak zo ernstig is. Wie last heeft van PTSS is echt aan de beurt. En dat geldt niet alleen voor jezelf maar ook je partner en je kinderen”, zegt Van Zutphen. „Uit gesprekken met familieleden weten we dat PTSS zo’n enorme druk op het gezin legt dat de partner van de veteraan soms ook een trauma oploopt.”

De ernst van de klachten maakt PTSS-gevallen tot een lens, waardoor je scherp kunt kijken naar hoe instanties omgaan met veteranen die op een af andere manier in de problemen komen. Wat je dan ziet is dit: veel veteranen krijgen niet de goede voorzieningen, doordat ze verdwalen in de bureaucratie of zelfs helemaal uit beeld raken.

De Veteranenombudsman greep niet alleen in bij individuele gevallen, maar schreef ook enkele kritische rapporten over onder meer de omgang met Afghanistan-veteranen (titel ‘Uit het oog uit het hart’). Want, zegt Van Zutphen: „Ik wil dat defensie ook zorgt voor de mensen die nu tussen wal en schip vallen. Daar kan nog wel een schepje bovenop.”

Deze rapporten bespreekt de Tweede Kamer maandag met minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) bij een overleg over het veteranenbeleid. Deze maand is het namelijk vijf jaar geleden dat Nederland de Veteranenwet kreeg en daarmee de verplichting voor de staat om bijzondere zorg te verlenen aan militairen die op missie zijn geweest. „Nederland is sindsdien bezig met een inhaalslag. Landen als Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Canada hebben al veel langer een speciaal veteranenbeleid”, zegt Matthijs van der Hoeven, onderzoeker bij de Veteranenombudsman en zelf veteraan.

…………………………..

Lees hier het volledige artikel ‘Veteraan wordt nu pas geholpen als-ie piept’, verschenen in het NRC op 24 juni 2019.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved