Verslag van het ISTSS congres in Washington D.C., 8-10 november 2018

In Impact Magazine kwartaal 4 hebben Joanne Mouthaan en Marieke Langemeyer verslag gedaan van het 34ste annual ISTSS congres in november 2018 in Washington D.C. Het thema was Promoting Societal Change: Integrating Traumatic Stress Research, Practice and Policy for Vulnerable Populations.

Joanne Mouthaan is universitair docent klinische psychologie Universiteit Leiden, lid werkgroep Communicatie NtVP en redactielid Impact Magazine.
Marieke Langemeyer is senior adviseur en psycholoog bij het Expertisecentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg.

‘Steevast wordt het jaarlijkse ISTSS congres rond 11 november, Veterans Day, georganiseerd. In de amerikaanse media is dan volop aandacht voor militairen en veteranen: van parades en herdenkingsdiensten tot veteranenklantenkorting bij winkels en restaurants. Op zijn minst lijkt Washington D.c., de congreslocatie van dit jaar, dit effect te verdubbelen. De talloze herdenkingsparken en -monumenten en de uitgestrekte militaire begraafplaats arlington maken amerika’s militaire prestaties en offers op elke straathoek merkbaar. Tegelijkertijd wringt de grootsheid van deze erkenningsvormen met de individuele gevolgen van die offers. De schietpartij door een mariniersveteraan in een studentenkroeg in californië op de openingsdag van het congres lijkt weer een tragisch voorbeeld hiervan. Dat is meteen ook de boodschap van de congresopening, het theaterstuk Cry Havoc, van veteraan Stefan Wolfert: We get wired for war, but not unwired from war. alle tijd en moeite die zit in de training en voorbereiding voor uitzending moet minstens ook plaatsvinden bij de voorbereiding op de terugkeer in de maatschappij. zonder deze aandacht blijven aangeleerde responsen (zoals het gebruiken van geweld bij dreiging) namelijk gewoon bestaan. Het referentiekader dat ISTSS met deze voorstelling meegeeft, verdient complimenten. In de hele breedte van het programma weerklonk dit thema, waarvan we hier een paar hoogtepunten kunnen geven.’

Lees deze hoogtepunten in het Verslag van het ISTSS congres in Washington D.C., 8-10 november 2018

© 2023 NTVP - All Rights Reserved