28 januari 2019
Auteurs: Nissen, Alexander; Bang Hansen, Marianne; Birkeland Nielsen, Morten; Knardahl, Stein; Heir, Trond

Originele titel: Employee Safety Perception following Workplace Terrorism - a longitudinal Study

Achtergrond: Terrorisme op de werkvloer is een extreme vorm van geweld op de werkvloer dat potentieel op vele individuen effect heeft. Bewijs suggereert dat geweld op de werkvloer een negatieve invloed heeft op de gezondheid en werk-gerelateerd functioneren van werknemers door een toename in waargenomen dreiging en afname in waargenomen veiligheid.
Doel: Het exploreren van longitudinale relaties tussen waargenomen veiligheid op werk bij werknemers die zijn blootgesteld aan een terreuraanslag op het werk en hun meningen over veiligheidsmaatregelen en paraatheid in noodgevallen.
Methoden: Drie follow-up meetmomenten van eerdere cross-sectionele studies over waargenomen veiligheid op de werkvloer bij werknemers van het ministerie die zijn blootgesteld aan een terreuraanslag in Olso, Noorwegen, 2011 (N=3065). Linear mixed-effects modelling werd toegepast om te exploreren hoe waargenomen veiligheid op het werk samenhing met de perceptie van werknemers op (i) het prioriteren van veiligheidsmaatregelen op werk; (ii) hun kennis over evacuatieprocedures; en (iii) de omvang van vlucht- en evacuatietraining.
Resultaten: Hoe meer werknemers dachten dat veiligheidsmaatregelen voldoende geprioriteerd waren op het werk en hoe beter hun kennis was over evacuatieprocedures, hoe hoger zij de waargenomen veiligheid op het werk beoordeelden. Deze bevindingen waren van toepassing tussen werknemers (between-subjects effecten) en binnen werknemers over tijd (within-subjects effecten). De meningen van werknemers over de omvang van vlucht- en evacuatietraining waren niet sterk gerelateerd aan waargenomen veiligheid op het werk. Een secondaire analyse toonde aan dat posttraumatische stressreacties negatief waren geassocieerd met waargenomen veiligheid op het werk en dat de positieve associatie tussen kennis van evacuatieprocedures en waargenomen veiligheid op het werk zwakker was onder vrouwen en hoger opgeleide werknemers.
Conclusie: Na terrorisme op de werkvloer zou de waargenomen veiligheid op het werk bij werknemers kunnen toenemen als werkgevers veiligheidsmaatregelen prioriteren en ervoor zorgen dat juiste informatie beschikbaar is over evacuatieprocedures. Voor werknemers met hoge niveaus van posttraumatische stressreacties zou adequate behandeling van deze reacties waarschijnlijk leiden tot toename in waargenomen veiligheid op het werk.

Kernwoorden: Waargenomen veiligheid; veiligheidsmaatregelen; vlucht- en evacuatie; posttraumatische stress; terrorisme

APA citatie: Hansen, M. B., Nielsen, M. B., Knardahl, S., & Heir, T. (2019). Employee safety perception following workplace terrorism: A longitudinal study AU - nissen, alexander. European Journal of Psychotraumatology, 10(1), 1478584. doi:10.1080/20008198.2018.1478584

Vertaald door: Lonneke I.M. Lenferink

Geaccepteerd voor publicatie op 11 mei 2018, online gepubliceerd op 28 januari 2019.

Meer European Journal of Psychotraumatology

Alle European Journal of Psychotraumatology
Het European Journal of Psychotraumatology (EJPT) is een peer-reviewed, interdisciplinair wetenschappelijk tijdschrift dat deel uitmaakt van de European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS).    Het EJPT heeft als doel om wetenschappers, behandelaren en experts te betrekken bij de belangrijkste vraagstukken rond stress en trauma, waaronder individuele gebeurtenissen, herhaalde of chronische trauma's, grootschalige rampen en geweld.