Universiteit Leiden: ‘Gooi kindermishandeling en –verwaarlozing niet zomaar op één hoop’

Bron: Universiteit Leiden

Datum: 25 mei 2020

Artikel: Buisman, R. S., Bakermans‐Kranenburg, M. J., Pittner, K., Compier‐de Block, L. H., van den Berg, L. J., van IJzendoorn, M. H., … & Alink, L. R. (2019). Parents’ experiences of childhood abuse and neglect are differentially associated with behavioral and autonomic responses to their offspring. Developmental Psychobiology, 61(6), 888-902.

Kindermishandeling en –verwaarlozing worden vaak gezien als een en hetzelfde probleem. Soms kan het echter nuttig zijn om ze uit elkaar te trekken, om op die manier meer inzicht te krijgen in de karakteristieken van beide fenomenen. Dat laat pedagoge Renate Buisman zien in haar proefschrift. Promotie op 28 mei.

Ieder jaar worden talloze kinderen slachtoffer van een vorm van kindermishandeling. Volgens de laatste telling – in 2017 – ging het alleen al in Nederland om tussen de 90.000 en 127.000 kinderen tot 18 jaar. En dat aantal lijkt de afgelopen jaren niet af te nemen. Het gaat hierbij enerzijds om fysieke of emotionele mishandeling, zoals slaan en schelden, en anderzijds om fysieke en emotionele verwaarlozing, bijvoorbeeld omdat de ouder niet goed voor het kind kan zorgen.

Uit onderzoek van Buisman blijkt dat het verstandig kan zijn om mishandeling en verwaarlozing als twee afzonderlijke fenomenen te onderzoeken. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat deze twee subtypen van kindermishandeling verschillend samenhangen met de manier waarop de voormalige slachtoffers later zélf met hun kinderen omgaan.

Zo ontdekte Buisman in haar promotieonderzoek bijvoorbeeld dat slachtoffers van kindermishandeling later significant vaker op een negatieve manier omgaan met hun eigen kinderen. Sterker nog: hoe meer mishandeling zij in hun jeugd hadden meegemaakt, hoe negatiever zij zich uitten tegenover hun kinderen. Buisman vond bovendien ‘intergenerationele overdracht’ van kindermishandeling: de slachtoffers hadden een significant grotere kans om later in het leven daders te worden.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved