Y. Menzel

GZ-Psycholoog
Psy-zo!
050-7502088
info@psy-zo.nl

Adres
Zernikepark 12
9747 AN Groningen
Groningen
Nederland

Sinds ik vooral thuis werk is de band met één van de jongens uit de straat nog sterker geworden; hij was al goed want het betreft een vriend van onze jongste zoon. Dagelijks zie ik hem nu kuierend met een Goofy-tred aan de overkant voorbijgaan om de hond uit laten,
blijkbaar zijn beurt. Koptelefoon op met een pas die het ritme van de muziek lijkt te zoeken – het lukt net niet. En juist als ik denk vanaf de eerste verdieping: “vandaag kijkt hij niet”, draait hij zich om en zwaait. Hoe gezellig!

In het nieuwste boek van Martijn Stöfsel ‘Trauma en verwerkingstechnieken’ komen de
“grote drie’ verwerkingstechnieken, Imaginaire Exposure (IE), EMDR en Imaginaire Rescripting (IR), aan bod. Martijn Stöfsel heeft een eigen praktijk in Lunteren en is klinisch psycholoog en psychotherapeut Daarvoor heeft hij 21 jaar bij het Sinaicentrum gewerkt. Martijn is bij de NtVP geregistreerd als psychotraumatherapeut.

Een digitaal systeem om behandelinterventies dagelijks te ondersteunen door middel van individuele behandelaanbevelingen, risicotaxatie op vroegtijdig stoppen met behandeling, het bijhouden van suïcide risico en behandelvoortgang en ondersteunende tools voor de behandeling van patiënten met een slecht beloop. Het klinkt bijna als een aflevering van Black Mirror; de science fictie serie op Netflix over de toekomst van technologie. Dit is echter de normaalste zaak van de wereld voor therapeuten uit de kliniek in Trier van professor Wolfgang Lutz.

Karin Wagenaar is psychotherapeut-systeemtherapeut en klinisch psycholoog. Tijdens een verblijf in de VS in 2001 raakte ze gegrepen door Emotionally Focused Therapy (EFT). Inmiddels is ze gecertificeerd EFT therapeut, supervisor en trainer. In 2015 verscheen haar boek “Relaties, hoe doe je dat?”. Karin Wagenaar werkt drie dagen per week in haar eigen praktijk en de andere dagen geeft ze onderwijs (o.a. bij de RINO groep), supervisie en training.

In de nieuwsbriefrubriek SIG in beeld leren we wat wapenfeitjes over de voorzitters. Deze keer: Jeannette Lely. Zij is onderzoeker en psychotherapeut bij ARQ centrum ’45  en gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Treating trauma-related disorders later in life’. 

The School of Life organiseerde op 15 oktober 2020 een online interview met één van de beroemdste psychiaters van deze tijd. De inmiddels 89-jarige Irvin Yalom is bekend vanwege zijn academische werken over groepstherapie en zijn boeken over verhalen uit zijn eigen psychotherapiepraktijk (bijvoorbeeld de bundel “Eendagsvlinders” over existentiële vraagstukken van patiënten) en zijn romans, zoals Nietzsches tranen.

Vanuit ruim 120 huiskamers werd op woensdagavond 16 september 2020 naar de presentaties geluisterd van Danielle Oprel, Indra Boedjarath en Glenn Helberg tijdens de NtVP webinar “Systemisch racisme, trauma en de GGZ”. Via de Question & Answer (Q&A)-functie stelden deelnemers vragen aan de sprekers en Samrad Ghane leidde een paneldiscussie met de drie sprekers en Cynthia Blanker en Omar van Ommeren.

Na een aarzelende start in de zomer, is het heel goed gegaan met de Nederlandse bijdrage (CONNECT studie) aan de Europese studie (ADJUST) naar mentale gevolgen van en aanpassing aan COVID-19 en de maatregelen. Op het moment is 80% van het beoogde aantal deelnemers behaald.

© 2020 NTVP - All Rights Reserved