S. Uhlenbroek

GZ-Psycholoog
PTS-Posttraumaservice
Tel:06-22234431
Mailadres: uhlenbroek@posttraumaservice.nl

Adres
Boeier 4
1113 GJ Diemen
Noord-Holland
Nederland

In deze systematische review werd de effectiviteit van schematherapie voor angststoornissen, OCS en PTSS onderzocht. De resultaten bieden voorlopig, maar beperkt, bewijs dat schematherapie leidt tot gunstige effecten bij stoornisspecifieke symptomen en dat schematherapie leidt tot gunstige effecten bij vroege maladaptieve schema’s bij angst, OCS en PTSS. Meer onderzoek van hogere methodologische kwaliteit is nodig om sluitende empirische ondersteuning te bieden voor het gebruik van schematherapie voor angst, OCS en PTSS.

Journal of Pediatric Psychology Alexandra C De Young, PhD, Rebecca S Paterson, PhD, Erin A Brown, PhD, Marthe…

Rotterdam heeft al van 89 gedupeerden van de toeslagenaffaire al hun schulden overgenomen. Een opluchting voor de slachtoffers, maar het is pas het begin van de ommekeer. ,,Ik vertrouw niemand meer.’’

In deze studie werden symptoomnetwerken onderzocht om de symptomatologie van vluchtelingenjongeren beter te begrijpen. Intrusies bleken een centrale rol te spelen. Ondanks verschillen bleken de percepties van clinici redelijk overeen te komen met de empirische gegevens.

Here. Is. Better. is een documentaire over de geestelijke gezondheidscrisis in Amerika. De documentaire vertelt de verhalen van veteranen in hun strijd tegen PTSS.

Seksuele minderheden hebben een grotere kans om mentale stoornissen te ontwikkelen. In deze studie werd onderzocht of dit verklaard kan worden door de ernst van jeugdtrauma en het slachtoffer zijn van pesten voor 16-jarige leeftijd. Uit de resultaten blijkt dat seksuele minderheden meer en ernstigere jeugdtrauma’s ervaren en meer kans hebben om slachtoffer te worden van pesten. Deze negatieve ervaringen verklaren deels de verschillen in het ontwikkelen van mentale stoornissen.

Deze studie onderzocht de invloed van de volgorde waarin fysieke activiteit en prolonged exposure (PE) worden toegepast op trauma-gerelateerde distress en levendigheid van traumatische herinneringen. De combinatie van PE en fysieke activiteit bleek effectief. Fysieke activiteit na PE zorgde voor de sterkste afname van distress en levendigheid en werd ook door de deelnemers als meer behulpzaam ervaren. Dit was de eerste studie die fysieke activiteit voor en na een enkele PE-sessie vergeleek.

De wachttijden binnen de GGZ zijn nog altijd langer dan we zouden willen. In sommige regio’s kunnen de wachttijden zelfs oplopen tot een half jaar. Het valt op dat de wachttijden voor traumabehandeling voor mensen tussen 17-35 jaar erg lang is vergeleken met andere stoornissen. Zo is de wachttijd voor een intake landelijk gemiddeld drie maanden en voor het starten van de behandeling vier maanden.

© 2021 NTVP - All Rights Reserved