F. Koster

Accare
(050) 368 11 00
uckjpgroningen@accare.nl

Adres
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen
Groningen
Nederland

In de afgelopen maand is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. Uit een case-case–control comparison studie onder jongvolwassene studenten blijkt dat het beëindigen van een niet-echtelijke romantische relatie aanzienlijk geassocieerd is met symptomen van PTSS. Een longitudinaal onderzoek onder postpartum vrouwen tijdens de COVID-19 pandemie onderzocht factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van PTSS na de bevalling. Een klinisch onderzoek evalueerde de effectiviteit van een acht sessies durende videoconferentie-gebaseerde therapie genaamd Deep Brain Reorienting (DBR) voor individuen met PTSS.

In de afgelopen maand is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. Een systematische review en meta-analyse keek naar de cortisolreactie op traumatische stimuli en de correlatie tussen cortisol en PTSS-symptomen. Een systematische review onderzocht de effecten van danstherapie bij volwassenen met psychologisch trauma en de barrières en bevorderende factoren voor het therapeutische gebruik van deze therapie.

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Ook zetten we graag het onderwerp psychotrauma op de kaart. Lezen is voor velen een onmisbaar onderdeel van de zomervakantie. Daarom hebben we een aantal boeken uit onze boekrecensies van de afgelopen maanden uitgezocht om nog eens in het zonnetje te zetten: boeken die geschikt zijn om te in de zomervakantie, met het onderwerp psychotrauma in de hoofdrol.

In de afgelopen maand is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. Een systematische review en meta-analyse onderzocht de effectiviteit van psychosociale interventies voor het bevorderen van de geestelijke gezondheid en het voorkomen van mentale symptomen bij gedwongen ontheemde personen van alle leeftijden, zoals vluchtelingen en intern ontheemden. Een RCT onderzocht de aanvaardbaarheid van begeleide internetgebaseerde cognitieve gedragstherapie met een trauma-focus (i-CBT-TF) genaamd ‘Spring’ voor milde tot matige PTSS, in vergelijking met face-to-face CBT-TF. Een andere studie onderzocht de reden achter het verschil in scores tussen de PCL-5 en de CAPS-5. Een beschrijvende studie richtte zich op de rol van ouderfactoren bij het behalen van positieve resultaten in de eerste fase van stepped care cognitieve gedragstherapie voor kinderen na een trauma.

De impact van ingrijpende gebeurtenissen kan generaties lang doorwerken: zoals oorlogservaringen, maar ook onderdrukking, vervolging en migratie. Verschillende generaties verhouden zich anders tot het verleden, en geven daar vaak een eigen betekenis aan. In deze editie van Impact Magazine staat het thema uitbuiting en mensenhandel centraal.

Samen sterk Dit schrijvende kom ik letterlijk bij van het ESTSS-congres in Belfast van afgelopen…

Diagnostiek en behandeling van psychotrauma vraagt om specifieke expertise. Om die deskundigheid te garanderen biedt de NtVP de certificering tot psychotraumatherapeut. Wie zijn de professionals die deze certificering hebben? In deze rubriek komen zij aan het woord, geven hun blik op hun werkveld en hun visie op de certificering tot psychotraumatherapeut. Voor deze nieuwsbrief spraken wij met Ursula Hendriks.

Melanie Baas is gynaecoloog in opleiding bij het Martini Ziekenhuis in Groningen en promovendus bij het OLVG ziekenhuis Oost in Amsterdam. In haar werkzaamheden als onderzoeker kijkt Melanie naar angst en PTSS-klachten gerelateerd aan zwangerschap en bevalling. Greta Piwanski sprak haar over haar onderzoek en ervaringen in de praktijk.

© 2023 NTVP - All Rights Reserved