Wie jarig is trakteert en daarom zullen we de komende tijd vijftien cadeautjes uitdelen, één voor elk jaar dat we bestaan. Dertien winnaars gingen u voor en nu is er opnieuw kans op een prijs.

Klinisch psycholoog en psychotherapeut drs. Martijn Stöfsel legt in deze aflevering van de RINO Groep Podcast uit wanneer je de bekende behandelmethoden EMDR, Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting het beste kunt inzetten. Daarnaast vertelt hij over de koppeling tussen persoonlijkheidsproblematiek en trauma, en komt ook het ‘weke hart’ van de behandelaar voorbij.

Keti Koti; de dag waarop de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen wordt herdacht en gevierd. Ter ere hiervan deelt de 2Doc.nl redactie vijf documentaires die de slavernij en de gevolgen ervan laten zien, maar ook zwarte cultuur en talent vieren.

Heb jij affiniteit met het werkveld van psychotrauma, en zou je het leuk vinden om hierin meer te betekenen?

Wij zijn vanwege een bestuurswisseling op zoek naar een nieuwe secretaris, die voor een periode van 4 jaar ons bestuur wil komen versterken. Het is niet nodig dat je een professionele achtergrond hebt binnen het werkveld, affiniteit en enthousiasme is genoeg!

In de afgelopen weken is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. In één studie werd onderzocht of het meemaken van kindermishandeling leidt tot problemen met het reguleren van comfortabele interpersoonlijke afstand. In een tweede onderzoek werd de relatie tussen rouwreacties en sociale steun bestudeerd bij Chinese nabestaanden die hun enige kind hebben verloren (bekend als Shidu-ouders). Een ander onderzoek was gericht op het ontwikkelen en uitvoeren van een psychometrische evaluatie van een therapeutische therapietrouw- en competentieschaal voor rouwgerichte cognitieve gedragstherapie (CGT). Tot slot onderzochten Lieke Kooij, Thimo van der Pol, Joost Daams, Irma Hein & Ramón Lindauer gemeenschappelijke elementen uit evidence-based traumatherapieën voor kinderen en adolescenten.

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen met Dutchbat-III-veteranen. Over de impact die hun onmogelijke missie in Srebrenica op hun levens heeft gehad en over wat zij 27 jaar na dato nog aan excuses en erkenning hebben.

Deze meta-analyse onderzocht de prevalentie van depressie, PTSS, bipolaire stoornis, en psychose bij volwassen vluchtelingen en asielzoekers. 40 studies met in totaal 11053 deelnemers werden in de analyse meegenomen. De geschatte prevalentiecijfers waren 32% voor depressie, 31% voor PTSS, 5% voor bipolaire stoornis en 1% voor psychose. Dit wijst op een opmerkelijk hoge prevalentie van psychische stoornissen bij vluchtelingen. Deze resultaten illustreren de negatieve gevolgen van oorlog en geweld en de noodzaak van interventies op het gebied van de geestelijke gezondheid om psychische stoornissen bij vluchtelingen aan te pakken.

Hashtag I love my job. Toegegeven, niet altijd, maar afgelopen weken wel. Als TraumaLab stelden mijn collega’s en ik een fonkelnieuw masterkeuzevak samen over trauma en geestelijke gezondheid. Een langgekoesterde droom om onze toekomstige collega’s een stevige basis mee te geven over psychotrauma. Meteen een vloek naast een zegen, want hoe breed en hoe diep willen we gaan en wat passeert wel en niet de revue? In ieder geval dat psychotrauma veelzijdig is in oorzaken, gevolgen, ontwikkeling en herstel.

© 2022 NTVP - All Rights Reserved