W.H.T. van Dun

Psychotherapeut
LINKpcs
0348 498448
linkpcs@xs4all.nl

werkadres2: PsyQ Rijnmond

Adres
Hoofdweg 150
3474 JK Zegveld
Utrecht
Nederland

Heb jij affiniteit met het werkveld van psychotrauma, en zou je het leuk vinden om hierin meer te betekenen?

Wij zijn vanwege een bestuurswisseling op zoek naar een nieuwe secretaris, die voor een periode van 4 jaar ons bestuur wil komen versterken. Het is niet nodig dat je een professionele achtergrond hebt binnen het werkveld, affiniteit en enthousiasme is genoeg!

In de afgelopen weken is er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. In één studie werd onderzocht of het meemaken van kindermishandeling leidt tot problemen met het reguleren van comfortabele interpersoonlijke afstand. In een tweede onderzoek werd de relatie tussen rouwreacties en sociale steun bestudeerd bij Chinese nabestaanden die hun enige kind hebben verloren (bekend als Shidu-ouders). Een ander onderzoek was gericht op het ontwikkelen en uitvoeren van een psychometrische evaluatie van een therapeutische therapietrouw- en competentieschaal voor rouwgerichte cognitieve gedragstherapie (CGT). Tot slot onderzochten Lieke Kooij, Thimo van der Pol, Joost Daams, Irma Hein & Ramón Lindauer gemeenschappelijke elementen uit evidence-based traumatherapieën voor kinderen en adolescenten.

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen met Dutchbat-III-veteranen. Over de impact die hun onmogelijke missie in Srebrenica op hun levens heeft gehad en over wat zij 27 jaar na dato nog aan excuses en erkenning hebben.

Deze meta-analyse onderzocht de prevalentie van depressie, PTSS, bipolaire stoornis, en psychose bij volwassen vluchtelingen en asielzoekers. 40 studies met in totaal 11053 deelnemers werden in de analyse meegenomen. De geschatte prevalentiecijfers waren 32% voor depressie, 31% voor PTSS, 5% voor bipolaire stoornis en 1% voor psychose. Dit wijst op een opmerkelijk hoge prevalentie van psychische stoornissen bij vluchtelingen. Deze resultaten illustreren de negatieve gevolgen van oorlog en geweld en de noodzaak van interventies op het gebied van de geestelijke gezondheid om psychische stoornissen bij vluchtelingen aan te pakken.

Hashtag I love my job. Toegegeven, niet altijd, maar afgelopen weken wel. Als TraumaLab stelden mijn collega’s en ik een fonkelnieuw masterkeuzevak samen over trauma en geestelijke gezondheid. Een langgekoesterde droom om onze toekomstige collega’s een stevige basis mee te geven over psychotrauma. Meteen een vloek naast een zegen, want hoe breed en hoe diep willen we gaan en wat passeert wel en niet de revue? In ieder geval dat psychotrauma veelzijdig is in oorzaken, gevolgen, ontwikkeling en herstel.

Helena Oldenhof is in november 2021 gepromoveerd op haar onderzoek naar meisjes die ernstig antisociaal gedrag vertonen. Ze deed onderzoek naar onderliggende mechanismen zoals de fysiologische aspecten van emotie- en gedragsregulatie. Daarnaast onderzocht ze een nieuwe interventie voor deze meisjes die in de gesloten jeugdzorg verblijven. Helena was als psycholoog werkzaam bij gesloten jeugdzorginstelling De Koppeling en is op dit moment in opleiding tot psychotherapeut bij Levvel. Chris Hoeboer sprak met haar over haar onderzoek.

Door Sophie van Leeuwen, communicatiemedewerker NtVP en psycholoog bij Youz Valerie Fictorie is gz-psycholoog i.o….

Ouders willen goed voor hun kinderen zorgen, maar soms lukt dat niet. Meer dan een half miljoen kinderen in Nederland groeien op met een ouder met psychische problemen of verslaving. Dat is 1 op de 6 kinderen. Zij lopen ook nog eens een veel grotere kans om zélf psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. In De Publieke Tribune vertellen ervaringsdeskundigen hun ervaringen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen.

© 2022 NTVP - All Rights Reserved