Cleveringahoogleraar Roméo Dallaire leidde in 1994 de VN-vredesmissie in Rwanda. Hij kon niet voorkomen dat zich onder zijn ogen een genocide voltrok waarbij 800.000 mensen de dood vonden. In zijn Cleveringa-oratie op 26 november vertelt de Canadese generaal buiten dienst openhartig over zijn gruwelijke ervaringen en het trauma dat hij eraan overhield. De universiteit Leiden interviewde hem voorafgaand aan de lezing.

Iedereen rouwt anders, en dat leidt binnen een relatie niet zelden tot onbegrip en afstand. Erover praten helpt, maar belangrijker is accepteren dat het verlies je partner voorgoed kan veranderen.

Physical health concerns (e.g. chronic pain, fatigue) are common among clients with posttraumatic stress disorder (PTSD). Prior research has indicated that clients report improved physical functioning and fewer physical health symptoms after receiving Cognitive Processing Therapy (CPT) for PTSD. However, less is known about the impact of physical functioning on the clients’ PTSD symptom improvement in CPT.

Nellie Benner is 28 als haar moeder plotseling overlijdt. Terwijl verdriet met volle kracht haar leven in dendert lijkt het alsof iedereen van haar verwacht dat ze weet hoe ze moet rouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, rouwen?

Ook de International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS.org), verantwoordelijk voor de grootste jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van psychotrauma, ging ervoor. Een virtueel congres, verspreid over tien dagen, met dezelfde keur aan onderwerpen en typen sessies als we van de organisatie gewend zijn.

Na een traumatische gebeurtenis of een plotseling verlies kan de wereld er voor getroffenen heel anders uit zien. Een psychotrauma slaat een bres in het basisgevoel van veiligheid en rechtvaardigheid, en daarmee ook in het gevoel van eigenwaarde en zelf: de identiteit. In diagnostiek, behandeling en preventie kunnen verschillende overwegingen richting geven aan het identiteitsgevoel waarmee iemand het leven invulling en kleur kan geven.

Op dinsdagavond 8 december verdiepen we ons in het thema ‘Identiteit’. Vier keynote sprekers nemen ons mee in de recentste bevindingen op wetenschappelijk en klinisch gebied.

Op 2 September 2020 hebben er wederom twee NtVP lezing plaatsgevonden, dit keer online. Er was veel interesse voor de lezingen, meer dan 80 mensen hebben deelgenomen. In de eerste lezing van 2 september vertelde Ineke Wessel over het belang van gezonde onderzoekspraktijken voor gezonde behandelpraktijken. Mirjam van Zuiden gaf in de tweede lezing een voorbeeld hoe neurobiologisch onderzoek een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van behandelvormen voor posttraumatische stress stoornis (PTSS).

This study shows that friendship quality and resilient functioning after childhood adversity inter-relate and change together between ages 14 and 17. Our results suggest that improving friendship quality or resilient functioning within this timeframe may benefit this vulnerable adolescent group, and this should be tested in future research.

© 2020 NTVP - All Rights Reserved