Masterclass Trudy Mooren en Samrad Ghane: Behandeling van getraumatiseerde gezinnen die gevlucht zijn

Dat in de GGZ maar 39% van de mensen met PTSS een evidence-based traumabehandeling krijgt (#Zinnige zorg), dat moet veranderen.
De NtVP zet zich hard in om de aanbevelingen uit het rapport te stimuleren. Een belangrijk onderdeel hiervan is kennisdeling over goede zorg bij psychotrauma.

In deze serie van online Masterclasses bieden psychotrauma experts de laatste stand van zaken op gebied van wetenschappelijk onderzoek én technieken voor diagnostiek en behandeling bij complexe casuïstiek.

3 maart 2021 | Behandeling van getraumatiseerde gezinnen en kinderen die gevlucht zijn
prof. dr. Trudy Mooren & dr. Samrad Ghane

Beknopte biografie:
T. Mooren is bijzonder hoogleraar bij Klinische Psychologie met als leerstoel Familie-functioneren bij psychotrauma. Zij werkt als klinisch psycholoog bij ARQ Centrum’45 en heeft registraties in de cognitieve gedragstherapie (supervisor), EMDR en gezins- en relatietherapie. Zij is hoofdopleider van de postmasteropleiding tot klinisch psycholoog voor volwassenen en ouderen in de regio Utrecht. Verder is zij voorzitter van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP). Zij is lid van de wetenschapsadviescommissie van de Nederlandse Vereniging voor Gezins- en Relatietherapie (NVRG).

Samrad Ghane is als gz-psycholoog, medisch antropoloog en sr. onderzoeker verbonden aan Parnassia Groep en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, en is voorzitter van de SIG Culturele Diversiteit van de NtVP.

Inhoud lezing:
Behandeling van getraumatiseerde gezinnen die gevlucht zijn
Gezinnen die gevlucht zijn laten in extreme zin zien wat de gevolgen van ontwrichting op het gezinsleven zijn. Enerzijds is er stress als gevolg van ervaringen voorafgaand, tijdens of na de vlucht; anderzijds is er de kracht om al die uitdagingen te doorstaan en er sterk uit te komen. Gezinnen zijn te beschouwen als sociale steun systemen waarvan leden elkaar kunnen helpen de uitdagingen het hoofd te bieden; en tegelijkertijd kunnen zij elkaar ook beschadigen, wanneer de stress te veel is – en belangrijke bronnen van steun ontbreken (bijvoorbeeld vrienden, grootouders, leden van de grootfamilie). Hoe zijn gevolgen van traumatische stress op gezins-functioneren te herkennen? Wat zijn goede, effectieve interventies? En wat is hierover aan onderzoek bekend?

Leerdoelen lezing:
• meer kennis over gevolgen van traumatische stress op gezinsinteracties, en gezins-functioneren
• meer inzicht in interventies om gevluchte gezinnen waar psychotrauma speelt, te kunnen helpen
• meer kennis over de stand van zaken in onderzoek over effectieve gezinsgerichte behandelingen bij getraumatiseerde vluchtelingen gezinnen.


Tijd:
20:00-21:15

Organisatoren: Marloes Eidhof, Tim Wind, Bram van der Boom en Joanne Mouthaan

Kosten (voor de hele serie):
Niet-leden: €100,-
Leden (Psyflix, NtVP, Arq en Reinier van Arkel): €50,-

Accreditatie is in aanvraag, maar nog niet toegezegd.

 

Bestellen kan via deze link.

Category
© 2021 NTVP - All Rights Reserved