Masterclass Hellen Hornsveld: Schematherapie en EMDR

Dat in de GGZ maar 39% van de mensen met PTSS een evidence-based traumabehandeling krijgt (#Zinnige zorg), dat moet veranderen.
De NtVP zet zich hard in om de aanbevelingen uit het rapport te stimuleren. Een belangrijk onderdeel hiervan is kennisdeling over goede zorg bij psychotrauma.

In deze serie van online Masterclasses bieden psychotrauma experts de laatste stand van zaken op gebied van wetenschappelijk onderzoek én technieken voor diagnostiek en behandeling bij complexe casuïstiek.

20 januari 2021 | Schematherapie en EMDR
dr. Hellen Hornsveld

Beknopte biografie:
Hellen Hornsveld is geregistreerd als GZ-psycholoog, EMDR Europe supervisor/trainer en Schematherapeut/supervisor VSt/ISST. Zij is zelfstandig gevestigd te Utrecht als behandelaar, onderzoeker en docent. Zij specialiseerde zich in de behandeling van angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen en deed onderzoek naar de werkingsmechanismen van EMDR.

Inhoud lezing:
EMDR en Schematherapie hebben een overlappend indicatiegebied: traumagerelateerde klachten en persoonlijkheidsstoornissen. Beide behandelmethodes leggen veel nadruk op het ‘repareren van oud zeer’ d.w.z. het verminderen van de invloed van beschadigende ervaringen op de huidige klachten. Binnen de schematherapie wordt hierbij vooral gebruik gemaakt van imaginaire rescripting (IR) als interventie. In deze lezing wordt bepleit om zo snel mogelijk te beginnen met het behandelen van trauma’s binnen een persoonlijkheidsbehandeling, ook wanneer dit niet een ‘echte PTSS’ betreft. EMDR en IR kunnen elkaar hierbij aanvullen. Ook kan het ‘werken met modi’ uit de schematherapie helpen om moeizaam lopende traumabehandelingen beter te begrijpen en vlot te trekken. Enige kennis van EMDR en schematherapie wordt bekend verondersteld.

Leerdoelen lezing:
• Wanneer begin je met het behandelen van trauma’s binnen een persoonlijkheidsbehandeling en waar moet je op letten.
• Hoe kun je werken met modi binnen een (moeizaam lopende) EMDR-behandeling.
• Een keuze maken tussen Imaginaire rescripting, EMDR of een combinatie van beiden.

Organisatoren: Marloes Eidhof, Tim Wind, Bram van der Boom en Joanne Mouthaan

Tijd: 20:00-21:15

Kosten (voor de hele serie):
Niet-leden: €100,-
Leden (Psyflix, NtVP, Arq en Reinier van Arkel): €50,-

Accreditatie is aangevraagd bij de NVvP, NVP, NtVP, FGZPt, VEN en NIP

 

Bestellen kan via deze link.

Category
© 2021 NTVP - All Rights Reserved