Masterclass Agnes van Minnen: De meest gemaakte fouten tijdens Imaginaire Exposure

Dat in de GGZ maar 39% van de mensen met PTSS een evidence-based traumabehandeling krijgt (#Zinnige zorg), dat moet veranderen.
De NtVP zet zich hard in om de aanbevelingen uit het rapport te stimuleren. Een belangrijk onderdeel hiervan is kennisdeling over goede zorg bij psychotrauma.

In deze serie van online Masterclasses bieden psychotrauma experts de laatste stand van zaken op gebied van wetenschappelijk onderzoek én technieken voor diagnostiek en behandeling bij complexe casuïstiek.

17 maart 2021 | De meest gemaakte fouten tijdens Imaginaire Exposure
prof. dr. Agnes van Minnen

Beknopte biografie:
Prof. Dr. Agnes van Minnen, klinisch psycholoog/VGCT supervisor is lid van de directie van PSYTREC, een expertisecentrum voor behandeling van (complexe) PTSS. Tevens is ze als hoogleraar verbonden aan de onderzoeksschool Behavioural Science Institute, vakgroep Klinische Psychologie van de Radboud Universiteit, en aan het Nijmegen Centre for Anxiety and Affective Disorders Research and Expertise; NijCa2re). Ze doet voornamelijk onderzoek op het terrein van trauma, PTSS en dissociatie. Qua behandeling is ze gespecialiseerd in exposuretherapie.

Inhoud lezing:
Bij imaginaire exposuretherapie wordt de patiënt in gedachten blootgesteld aan de meest angstige herinneringen aan de traumatische gebeurtenissen en aan allerlei triggers die de patiënt doet denken aan de traumatische gebeurtenissen en angst oproepen. Het doel is om het angstnetwerk van de patiënt optimaal te activeren en nieuwe ‘hersenpaden’ aan te leggen in dat netwerk. In de klinische praktijk wordt imaginaire exposure nog maar mondjesmaat toegepast, en als het wordt toegepast zijn er enkele valkuilen. In deze lezing wordt het werkingsmechanisme van exposure kort uitgelegd, en komen vervolgens de meest gemaakte fouten tijdens het uitvoeren van de behandeling aan bod. U kunt dan denken aan contextisolatie, eenzijdige aanbieding van angstopwekkende stimuli, te laag angstniveau, te lang dezelfde traumatische herinneringen behandelen, teveel narratief werken, en de verkeerde targets behandelen. Al deze valkuilen passeren de revue, en u krijgt praktische aanwijzingen over hoe u deze fouten simpel kunt voorkomen, zodat u de volgende dag meteen aan de slag kunt met het geleerde.

Leerdoelen lezing:
• Kennis hebben van het werkingsmechanisme achter exposuretherapie
• Kennis hebben van de meest gemaakte fouten bij het uitvoeren van exposuretherapie
• Praktische tips en tricks kunnen uitvoeren om deze valkuilen te omzeilen

Organisatoren: Marloes Eidhof, Tim Wind, Bram van der Boom en Joanne Mouthaan

Tijd: 20:00-21:15

Kosten (voor de hele serie):
Niet-leden: €100,-
Leden (Psyflix, NtVP, Arq en Reinier van Arkel): €50,-

Accreditatie is in aanvraag, maar nog niet toegezegd.

 

Bestellen kan via deze link.

Category
© 2021 NTVP - All Rights Reserved