Lezing: Opgroeien in de schaduw van het verleden

Nieuwsbeelden van kinderen in een brandend vluchtelingenkamp in Moria, bootvluchtelingen die na lange tijd op zee aankomen en Duitsland die vluchtelingenkinderen opneemt uit de Griekse kampen geven een indringende momentopname van het leven van vluchtelingenkinderen. Hun ouders kozen veelal vanwege oorlog, vervolging, of geweld om met hun kinderen te vluchten naar een veiligere bestemming. Maar zelfs wanneer zij een veilige bestemming weten te bereiken kan de impact van deze ervaringen door blijven werken in het dagelijks leven.

Wat betekent het opgroeien bij getraumatiseerde ouders voor de ontwikkeling van het jonge vluchtelingkind? Voor welke aspecten, anders dan traumabehandeling, is aandacht nodig? Welke rol speelt hechting hierin, van zowel ouder als kind? En, kunnen we hier iets van leren voor hoe de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is ingericht? In deze lezing neemt Mr. Dr. Elisa van Ee je mee aan de hand van onderzoeksresultaten, beeldmateriaal en klinische casuïstiek.

Elisa van Ee is klinisch psycholoog/psychotherapeut en senior onderzoeker bij het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland van Reinier van Arkel, hoofdopleider psychotherapie bij het RCSW en onderzoeker aan de Radboud Universiteit.

Lees meer…

Category
© 2020 NTVP - All Rights Reserved