Trouw: Zainab zat na racisme bij de psychiater: ‘Het bespreekbaar maken had veel pijn kunnen voorkomen’

Bron: Trouw

Auteur: Jasmijn Missler

Datum: 18 juli 2020

Racisme was voor Zainab de aanleiding om in therapie te gaan. Het onderwerp bespreekbaar maken kan volgens haar veel leed voorkomen. ‘Dat het stilgezwegen werd, maakte de pijn alleen maar erger.’

Een belabberd zelfbeeld, depressieve gevoelens of zelfs een posttraumatische stressstoornis. Racisme is een mokerslag voor de mentale gezondheid. Dat het onderwerp dankzij de wereldwijde antiracismeprotesten bespreekbaar wordt, zou veel leed kunnen besparen. Dat zegt Zainab (31), die erdoor bij de psychiater belandde. “Ik voelde me in mijn gevoelens zo alleen. Nu is er eindelijk erkenning.”

Het is een groot probleem, zegt psychiater Forugh Karimi over mensen die in de geestelijke gezondheidszorg belanden door racistische bejegening. Ze is voorzitter van de afdeling Transculturele Psychiatrie bij de NVvP, de Nederlandse branchevereniging voor psychiaters. Deze beroepstak houdt zich bezig met patiënten bij wie cultuur en afkomst een belangrijke rol speelt in de klachten of de oorzaak daarvan, zoals racisme. Om hoeveel mensen het precies gaat, durft Karimi niet te zeggen. “Patiënten krijgen geen diagnose op basis van hun racisme-ervaring. Maar de weerslag van deze negatieve ervaringen wordt vaak gesignaleerd tijdens het behandelen van, bijvoorbeeld, depressies.”

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved