The JPB Research Network on Toxic Stress

Bron: Quartz
Datum: 22 juni 2019

“Jarenlang hebben wetenschappers geprobeerd om het opmerkelijk robuuste verband te leggen tussen ingrijpende gebeurtenissen vroeg in het leven en slechte gezondheid, detentie, schooluitval en geweld. Een belangrijke route die schade aan kan brengen is stress. Voor sommige kinderen kan de invloed van stress op hun kleine, snel veranderende lichamen toxisch zijn en de cognitieve en emotionele basis verminderen. Andere kinderen die vergelijkbare moeilijke situaties meemaken zullen relatieve veerkracht tonen. Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om te weten welke kinderen last hebben van stress en tegenspoed.

Het JPB Research Network on Toxic Stress van de Harvard University bestaat uit een baanbrekende en controversiële groep wetenschappers, kinderartsen en gemeenschapsleiders die dit traject proberen te veranderen. Ze zijn begonnen met het detecteren van baby’s die de effecten van stress ervaren, en welke baby’s veerkrachtiger zijn. Deze informatie kan helpen om zeer beperkte middelen te richten op de kinderen die er het meest behoefte aan hebben,  mits er manieren gevonden worden om de maatregelen gemakkelijk toe te passen in routinematige pediatrische afspraken.

De betrokken wetenschappers zijn toonaangevend op het gebied van neurowetenschappen, epigenetica, psychologie en kindergeneeskunde. Zij werken sinds 2015 aan het ontwikkelen van een batterij biologische en gedragsindicatoren voor kinderen vanaf twee maanden oud. Inmiddels zijn hiermee honderden kinderen in de VS getest.”

Lees het volledige artikel op de website van Quartz.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved