In de Podcast TBS van de NPO worden drie patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray gevolgd. In de vijfdelige podcastserie Bloedband spreken Hart van Nederland-journalisten met de de familie van mensen die in de gevangenis zitten. In een aflevering van de podcastserie Docs is Criminologe Marieke Liem aan het woord.

In de afgelopen weken zijn er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. Eén studie onderzocht het verband tussen de ernst van PTSS en veerkracht in een steekproef van 3876 Amerikaanse militaire veteranen met en zonder PTSS-diagnose. Een tweede studie onderzocht de Posttraumatic Anger Questionnaire (PAQ) aan de hand van een steekproef van 250 volwassenen die een verkeersongeval hadden meegemaakt. Een exploratieve kwalitatieve studie onderzocht de impact en ervaringen van secundaire traumatische stress onder therapeuten en operatoren bij het geven van 3MDR.

Deze studie had tot doel een vragenlijst te ontwikkelen die metamemory beliefs in verband brengt met trait dissociatie. De Dissociation-related Beliefs about Memory Questionnaire (DBMQ) is een kort, betrouwbaar en valide instrument om dissociatie-gerelateerde metamemory overtuigingen te meten. Deze overtuigingen werden geassocieerd met trait dissociatie en posttraumatische vermijdingssymptomen.

Op 18 Mei 2022 vond weer een NtVP lezing plaats, ditmaal over het belangrijke, en voor velen ook beladen thema: trauma en het gezin.

In de afgelopen weken zijn er weer een aantal interessante artikelen verschenen in het European Journal of Psychotraumatology. In een systematische review en meta-analyse werd geprobeerd de werkzaamheid van een aantal gevestigde psychologische benaderingen te vergelijken met interventies die enkel gericht waren op het middelenmisbruik bij individuen met PTSS en comorbide stoornis in het gebruik van middelen. In een andere studie werden psychologische gevolgen geïdentificeerd van door drugs gefaciliteerd seksueel misbruik. Maarten Eisma en Aerjen Tamminga vergeleken in hun studie verlieskenmerken, verliesomstandigheden en rouwniveaus bij nabestaanden vanwege COVID-19, natuurlijke en onnatuurlijke oorzaken.

Zanger Chris Hordijk ontmoet Robin Imthorn, die een aantal malen op missie is geweest in Afghanistan. Als een van zijn collega-mariniers zwaargewond raakt, overleeft deze dankzij het levensreddende handelen van Robin. Deze traumatische gebeurtenis leidt uiteindelijk tot een psychisch litteken bij Robin zelf.