Terugkijken NtVP lezingen 2 september

Op 2 september 2020 vonden twee online NtVP lezingen plaats. In het eerste deel ging dr. Ineke Wessel in op Questionable Research Practices (QPRs). Zij gaf als tip voor het tegengaan van QRPs; zoek naar alternatieve verklaringen! In het tweede deel van de NtVP lezing benoemde dr. Mirjam van Zuiden hoe veelbelovend het gebruik van oxytocine is. Echter is er nog veel onderzoek nodig voordat het een helpende rol kan gaan spelen in de behandeling van PTSS, o.a. naar de effecten afhankelijk van interindividuele verschillen.

Vindt u het jammer dat u deze lezingen gemist heeft? U kunt tot 30 dagen na de lezingen deze terugkijken via de onderstaande knop.

Lezing 1: Ineke Wessel over QRP’s

Lezing 2: Mirjam van Zuiden over de behandeling van PTSS met oxytocine.

Terugkijken

Schrijf u ook in voor onze volgende NtVP webinar:

Systemisch racisme, trauma en de GGZ: Hoe zit dat bij jou?

Het contact met mensen die een werkelijkheid kennen van racisme, discriminatie en uitsluiting, kan zorgen voor een uitdaging in de spreekkamer. Onze veranderende multiculturele samenleving betreft ook het werkveld van de therapeut. Om dat te kunnen zien, te begrijpen en om de ontmoeting aan te gaan, is het nodig dat de hulpverlener kennis heeft van de eigen en maatschappelijke opvattingen over racisme, discriminatie en uitsluiting, hoe deze een rol spelen in het contact met de cliënt en hoe zij op dit gebied kunnen handelen in de hulpverlening. De sprekers gaan onder andere in op de volgende vragen. Wat zijn valkuilen in ons vak die tot discriminatie leiden? Wat doet het westers denken, dat centraal staat in onze huidige opvatting van de psychiatrie, met onze perceptie als professional? Welke mechanismen van afweer, overdracht en tegenoverdracht spelen een rol binnen het systemisch racisme die van invloed zijn op onze interactie met cliënten? Hoe word je je hier bewust van en hoe maak je dit bespreekbaar?

Aan het einde van deze webinar hebben deelnemers de volgende:

Kennis:

  • Begrijpen wat systemisch racisme inhoudt en welke impact systemisch racisme heeft op individu(en) en groepen
  • Zicht op psychologische processen die een rol spelen bij systemisch racisme
  • Inzicht krijgen in de invloed van westers denken op het werkveld van de psychiatrie, van wetenschappelijk onderzoek tot behandeling.

Houding:

  • Bewust worden van de factoren die leiden tot uitsluiting en discriminatie.
  • Bewust worden van de afweermechanismen als professional
  • Inzicht krijgen in wat systemisch racisme met de houding en het gedrag van de professional doet.

Vaardigheden:

  • Herkennen van de relatie tussen trauma, stress en racisme
  • Bespreekbaar kunnen maken van onbewuste denk- en gedragsprocessen,
    overdracht en tegenoverdracht van de professional binnen het systemisch racisme

Sprekers: Danielle Oprel, Indra Boedjarath en Glenn Helberg

Discussie- en vragenpanel: Samrad Ghane, Cynthia Blanker, Omar van Ommeren, Danielle Oprel, Indra Boedjarath en Glenn Helberg

Datum en tijdstip: 16 september 2020, 20:00- 21:30

Accreditatie: 1,5 punten; aangevraagd bij NIP, FGzPt, NvvP en NtVP

Kosten deelname: 20,- euro (gratis voor NtVP-leden)

Meld u nu aan voor de webinar en een NtVP-lidmaatschap, en ontvang gratis toegang voor de webinar en 20,- euro korting op uw lidmaatschap.

Aanmelden

Deelnemers gezocht CONNECT:

Hoe gaat het met u in de Coronacrisis?

De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis. Daarom is het belangrijk om nieuw onderzoek uit te voeren. De NtVP vindt dat zij hierin een verantwoordelijkheid heeft en werkt daarom mee aan een grote Europese studie. In deze studie zijn we geïnteresseerd in uw welzijn in deze nog steeds voortdurende COVID-19 pandemie en hoe u daar een weg in weet te vinden in uw dagelijks leven. We zouden graag willen weten hoe mensen zich voelen en wat ze dringend nodig hebben. Ook u kunt bijdragen aan deze kennis, door deel te nemen aan de studie.

Via onderstaande knop komt u direct bij de vragenlijst.

Deze studie wordt uitgevoerd door de ESTSS, NtVP, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden. Ondersteunende partijen zijn: ARQ Centrum ’45, Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen en GGZ Drenthe.

Deelnemen

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved