Terugblik: 36th annual meeting International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS) ‘going virtual’, 4-14 november 2020
Door Michaela Schok en Joanne Mouthaan
Ook de International Society for Traumatic Stress Studies (ISTSS.org), verantwoordelijk voor de grootste jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van psychotrauma, ging ervoor. Een virtueel congres, verspreid over tien dagen, met dezelfde keur aan onderwerpen en typen sessies als we van de organisatie gewend zijn.
Het thema was tweeledig: overbruggen van wetenschap en praktijk, en het bereiken van onderbediende gemeenschappen. De openingskeynote was even onorthodox als treffend. Connie Walker gaf letterlijk een gezicht aan het disproportionele geweld tegen inheemse vrouwen en meisjes en aan intergenerationeel trauma in inheemse gemeenschappen. Walker, van afkomst Cree van de Okanese First Nation in Saskatchewan, Canada, is journaliste en werkzaam voor CBS News. Luister naar haar podcast Missing & Murdered!
In zijn loopbaan als ziekenhuisarts zag invited speaker prof. John Rich hoe straatcode de eindeloze cyclus van trauma en hertrauma in stand houdt. Door niet als slachtoffer gezien te willen worden is de kans juist groter dat met name jongeren van kleur keer op keer in gewelddadige situaties terechtkomen. Rich vertelt over een evidence-based aanpak middels peer-support programma’s vanuit de eigen gemeenschap. Psychoeducatie over de invloed van raciaal trauma op deze vicieuze cyclus is daar een belangrijk onderdeel van.
Een andere onvergetelijke indruk maakte het panel over een crossculturele samenwerking voor vrouwelijke Yazidi vluchtelingen door Cloitre, Zivotofsky en Hoffman. Vooral de culturele aanpassingen in STAIRS, een behandeling voor stabilisatie en emotieregulatie, zijn veelbelovend voor deze groep vrouwen ter ondersteuning van traumaverwerking.
Last but not least was de inspirerende workshop over Islamic Trauma Healing door Feeny, Ahmed, Musa en collega’s waarbij teksten van profeten uit de Islam ingezet werden in combinatie met bewezen effectieve trauma interventies zoals exposure en betekenisgeving.
Complimenten aan de organisatie voor het omarmen van de mogelijkheden die een virtueel congres biedt. Zo konden geïnteresseerden al vooraf pitches van posters en flashtalks beluisteren en middels chat en mail in contact komen. Verdeeld over de dag waren er netwerksessies per continent en interessegebied, en bovendien zijn alle sessies een jaar lang terug te kijken. Een inspirerend voorbeeld voor toekomstige webinars en e-congressen!
Wist u dat…
– NtVP regelmatig webinars en lezingen verzorgt met flink ledenvoordeel?
– u voor de meeste NtVP webinars en lezingen accreditatiepunten kunt aanvragen?
– u de meeste NtVP webinars en lezingen kunt terugkijken?
Houd hiervoor onze website en sociale mediakanalen in de gaten!

Foto: Screenshot uit de invited talk van prof. John Rich over een interventieprogramma voor jongeren getroffen door geweld