Systematische zoektocht naar Bayesiaanse statistiek in het veld van psychotraumatologie

Auteurs: Rens van de Schoot, Naomi Schalken & Miranda Olff

Originele titel: Systematic search of Bayesian statistics in the field of psychotraumatology

Veel verschillende disciplines zijn toenemend geïnteresseerd in Bayesiaanse analyse. Bayesiaanse methodes implementeren de theorie van Bayes, die stelt dat bestaande overtuigingen worden geüpdatet met data, en dit proces levert aanpassingen op van overtuigingen over model parameters. De bestaande overtuiging is zowel gebaseerd op hoeveel informatie we denken dat we hebben voorafgaand aan de data verzameling, als op hoe accuraat we denken dat deze informatie is. Om het gebruik van Bayesiaanse statistiek in het veld van de psychotraumatologie te stimuleren, hebben we een themanummer over het gebruik van Bayesiaanse statistiek geïnitieerd.
We introduceren eerst kort hoe en waarom Bayesiaanse statistiek al wordt toegepast in de vorm van het beschrijven van de resultaten van een systematische zoektocht in het veld van psychotrauma. Redenen die genoemd werden zijn: flexibel testen van hypothesen; het updaten van waarschijnlijkheden; geen noodzaak van grote data sets; imputeren van vermiste data; maakt het mogelijk om te gaan met technische complexiteit. Vervolgens beschrijven we de artikelen die zijn ingezonden als onderdeel van deze speciale uitgave over Bayesiaanse statistiek. De interesse in Bayesiaanse statistiek is recent toegenomen.

Trefwoorden: Bayes, Bayes Factoren, Waarschijnlijkheid, PTSS, Psychotrauma

APA formaat citatie: van, d. S., Schalken, N., & Olff, M. (2017). Systematic search of bayesian statistics in the field of psychotraumatology. European Journal of Psychotraumatology, 8, 1375339. doi:10.1080/20008198.2017.1375339

Dit artikel is online gepubliceerd op 31 oktober 2017.

Vertaling: Diana van Oort

© 2023 NTVP - All Rights Reserved