Studie over de Ontwikkeling en Psychometrische Eigenschappen van de Resilience Evaluation Scale (RES)

Auteurs: Christianne A. I. van der Meer, Hans te Brake, Niels van der Aa, Pasha Dashtgard, Anne Bakker & Miranda Olff

Originele titel: Assessing Psychological Resilience: Development and Psychometric Properties of the English and Dutch Version of the Resilience Evaluation Scale (RES)

Achtergrond: Psychologische veerkracht is een onderscheidende factor die de geestelijke gezondheid na ingrijpende ervaringen beinvloedt. Deze studie beschrijft de ontwikkeling, validiteit en meet-invariantie (MI) van een Nederlandse- en Engelse schaal over psychologische veerkracht, genaamd de Veerkracht Evaluatie Schaal (Resilience Evaluation Scale, RES).

Methode: Afzonderlijke online vragenlijsten van de Nederlandse- en Engelse versie van de RES en hypothese gerelateerde metingen werden verpreid in een Nederlands- en Engels sprekende groep, beide gerekruteerd uit de algemene populatie.

Resultaten: Een exploratieve factor analyse, waarin data van 522 respondenten (n = 296 Nederlands, n = 226 Engels) werd geanalyseerd, leverde een twee-factor structuur op voor een definitieve 9-item RES. De factoren reflecteerden de veronderstelde onderliggende constructen van psychogologische veerkracht: self-confidence en self-efficacy. De items en constructen van psychologische veerkracht zoals gemeten door de RES werden geinterpreteerd en geconceptualiseerd op dezelfde manier in beide taalgroepen, met de uitzondering van één item. De RES liet een goede convergente validiteit zien en had een goede interne consistentie.

Conclusies: De huidige studie geeft bewijs voor stevige psychometrische eigenschappen van een nieuw, verkort en kosteloos toegankelijk meetinstrument voor psychologische veerkracht. Deze studie draagt bij aan het identificeren en meten van psychologische veerkracht na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De definitieve 9-item RES kan een waardevol instrument zijn in wetenschappelijk onderzoek en in de klinische praktijk.

Gepubliceerd op 15 mei 2018 in Frontiers in Psychiatry

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved