RTL Nieuws: ‘Het oorlogstrauma van mijn oma werd een trauma voor mijn moeder, en daarna voor mij’

Bron: RTL nieuws

Datum: 03-05-2020

Auteur: Marianne Lucieer

Een oorlog is niet over zodra een land is bevrijd, en ook niet als de mensen die hem hebben meegemaakt zijn overleden. Daarvan is de 23-jarige Jesse overtuigd. Jesse heeft geen oorlog meegemaakt. Zijn oma was op haar 16de in een jappenkamp terechtgekomen, maar die heeft hij nooit gekend. En toch had hij therapie nodig om de gevolgen van de oorlog te verwerken, net als zijn moeder Marianne.

Als een verbitterde vrouw, zo herinnert Marianne (62) zich haar moeder. Vooral naar haar toe, het enige meisje in het gezin, reageerde ze vaak hard. Haar vader zat op de grote vaart en overleed toen Marianne jong was, dus het grootste deel van haar jeugd bestond het gezin Des Bouvrie uit moeder, twee broers en Marianne.

“Mijn moeder vertelde ons niet veel over wat ze in het jappenkamp had meegemaakt. Ik herinner me alleen dat ze vertelde hoe ze kippen moesten slachten, door de nek om te draaien, dat vond ik als kind afschuwelijk.”

“En het gruwelijkste verhaal dat me altijd is bijgebleven is dat er veel mensen doodgingen, en ze dan de lichamen snel moesten verbranden om infecties te voorkomen. Als ze dan een lichaam in het vuur hadden gegooid, dan spanden volgens haar alle spieren aan waardoor ze dubbelklapten en het leek alsof ze gingen zitten.”

“Maar hoewel ze niets vertelde over het leed dat haar persoonlijk was aangedaan, merkten we aan alles dat het traumatisch was geweest. Ze maakte opmerkingen als ‘jullie weten niet wat honger is’ en vertelde ons dat de eerste 16 jaar van haar leven de gelukkigste waren geweest, dat ze nooit meer haar leven had kunnen oppakken na het kamp. Ook zei ze: ‘Als ik ga voelen dan ga ik dood’, en: ‘Ik kan niets met meisjes, geef mij de jongens maar’.”

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved