PTSS in verband gebracht met verhoogd risico eierstokkanker

Vrouwen die op een bepaald moment in het leven zes of meer symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) rapporteerden, hadden en verdubbeld risico op het ontwikkelen van eierstokkanker dan vrouwen die nooit PTSS-symptomen hadden. Dit blijkt een nieuwe studie van onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en het Moffitt Cancer Center, Florida, VS.

De bevindingen geven aan dat hogere niveaus van PTSS-symptomen, zoals snel schrikken van gewone geluiden of het vermijden van herinneringen aan de traumatische ervaring, worden geassocieerd met een verhoogd risico op eierstokkanker, zelfs decennia nadat vrouwen een traumatische gebeurtenis hadden meegemaakt. Uit de studie bleek ook dat het verband tussen PTSS en eierstokkanker bleef bestaan ​​voor de meest agressieve vormen van eierstokkanker.

De bevindingen uit het artikel Posttraumatic stress disorder (PTSD) is associated with increased risk of ovarian cancer: a prospective and retrospective longitudinal cohort study werden op 5 september 2019 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research.

Lees hier een samenvatting van het artikel in de Harvard Gazette.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved