Politiebureau voor agenten met ptss
Verduistering
„Op een laagdrempelige manier en in hun eigen tempo. Er zijn geen noodhulpbusjes en geen rennende collega’s. De politiemensen beginnen met onderzoek naar veelvoorkomende criminaliteitszaken zoals fietsendiefstallen, het verlaten van plaats ongeval en verduistering. De kleinere zaken dus”, zegt initiatiefneemster Mariëtte Veldhoen, die samen met collega Nanda Bergsma op het idee voor het centrum kwam.
Veldhoen kampt zelf ook met ptss, die zij opliep na traumatische ervaringen op het werk. „Wij hopen met dit project collega’s met ptss te helpen, zodat ze de stap naar de werkvloer weer durven te zetten. Maar dan zonder prikkels en in een huiselijke omgeving.” Daarnaast hopen de politievrouwen bewustwording over het syndroom binnen de eenheid te creëren. „Er is al een cultuuromslag bezig. Zo is er al een project roeien en een buddyproject voor collega’s met ptss.” Momenteel kampen circa 250 agenten van de eenheid Rotterdam met de stoornis. „De verwachting is dat dit jaar bij twintig agenten ptss wordt geconstateerd”, zegt Veldhoen.
De agenten krijgen weer een dagstructuur. „Het is voor hen al een hele stap om de wekker te zetten en in de auto naar het werk te gaan.” De hoop is in de toekomst het centrum uit te breiden voor agenten met burn-out verschijnselen en het begeleiden van agenten terug op straat. „Uiteindelijk hopen we dat in het hele land bij de politie zulke centra ontstaan.”
Opgeladen
Een van de agenten die bij Phoenix integreert is blij met het project. „Ik kamp al sinds 2000 met ptss. Daarna ben ik behandeld, maar dat is niet zo goed gegaan, waarna het 1,5 jaar geleden weer terugkwam. Bij het centrum kan ik nu op een heel andere manier starten met het arbeidsproces. Daarvoor ging ik naar het bureau waar ik al door een melding op een portofoon een terugval kreeg. Ik kwam met een opgeladen batterij naar het werk, maar na een paar uur was ik helemaal leeg”, vertelt de politieman, die anoniem wil blijven. „Je ziet wel een omslag in de organisatie. In 2000 was er weinig bekend over ptss. Dat is nu veranderd. Je ziet dat collega’s bewuster zijn dat zij het ook kunnen krijgen.” Jan van de Werken, leider van het team Phoenix, is al langere tijd bezig met het helpen van mariniers, maar ook agenten met ptss.