Ook 24/7-hulplijn nodig voor slachtoffers seksueel misbruik

Bron: de Volkskrant
Datum: 31 oktober 2019

Media zouden onder berichten over seksueel misbruik moeten verwijzen naar een hulplijn, net zoals nu gebeurt bij artikelen over zelfdoding met het nummer 0900-0113. Dat zeggen Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, en Bertho Nieboer, gynaecoloog van het Radboud UMC.

Volgens hen raken sommige slachtoffers ernstig ontregeld door berichten in de media over seksueel geweld. ‘We weten dat vrouwen zich tijdens de piek van de MeToo-berichtgeving van het leven hebben beroofd’, zegt Bicanic. ‘De berichten waren zo talrijk en zo indringend dat ze niet meer te vermijden waren.’ Ze zegt destijds door ten minste twee families geïnformeerd te zijn over suïcides om deze reden.

Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik onder de bevolking is relatief hoog: uit onderzoek uit 2017 van kenniscentrum seksualiteit Rutgers blijkt dat 22 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen seksueel geweld heeft meegemaakt. Dit houdt in dat ze tegen hun zin manuele, orale, vaginale of anale seks hadden of ongewenste seksuele handelingen moesten uitvoeren. De helft van hen heeft nog altijd klachten.

Lees meer.

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved