NRC en Volkskrant interviewen Afghanistan-veteranen over oude wonden die weer open gaan

Bron: De Volkskrant

Auteur: Willem Feenstra

Datum: 22 augustus 2021

Alles lijkt voor niets geweest, en dat opent oude wonden bij de Afghanistan-veteranen

Twintig jaar lang moesten Nederlandse militairen de Afghaanse bevolking beschermen tegen de Taliban en het land voorbereiden op een betere toekomst. Nu de missie is beëindigd, lijkt alles voor niets geweest. Oude wonden gaan weer open.

‘Bericht aan alle veteranen, militairen, collega’s en hun familie: de situatie in Afghanistan kan veel oproepen’, twitterde het ministerie van Defensie deze week, een dag nadat wanhopige Afghanen hun houvast aan een opstijgend Amerikaans militair vliegtuig hadden verloren en te pletter stortten in Kabul. ‘Emoties, nare herinneringen, ze kunnen snel te veel worden. Weet: je bent niet alleen.’

Bron: NRC

Auteur: Frederiek Weeda en Karel Berkhout

Datum: 19 augustus 2021

Afghanistanveteraan: ‘Diep in mijn hart denk ik: was nog twintig jaar gebleven’

De ontwikkelingen in Afghanistan houden veel veteranen bezig. „Ik kan heimwee hebben naar dat land.”

Jaren nadat Johannes van Dijk weg was bij defensie, wilde hij terug. Naar het oude nest. Hij solliciteerde, hij was nog geen veertig. Alles ging goed tót het gesprek met de psycholoog. „Ze vonden me niet meer geschikt.”

Er is geen woord voor de onrust waar Van Dijk (42) aan lijdt, posttraumatische stressstoornis (PTSS) is onlangs uitgesloten. Maar de beelden van de oprukkende Taliban in de straten van Afghanistan grijpen hem aan. En hij had het daarvoor al jaren moeilijk na de vijf missies in Afghanistan die hij uitvoerde als helikopter-monteur.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved