Nieuwsbrief NtVP – Maart 2022

Maandagochtend half acht, vol perron in de randstad. Tactische positie afgemeten, begin van het perron, grootste kans dat het voorste treinstel daar stopt. Voorspelling klopt op een paar meter en, hoera, plekje mèt tafeltje bemachtigd. Laptop klapt open, de eerste mails worden beantwoord. Moeiteloos herpak ik -en schijnbaar ook mijn treingenoten- oude reisgewoontes. Het nieuwe normaal voelt verdacht veel als het oude. Alleen de mondkapjes verraden dat dit niet meer het pre-Corona tijdperk is.

In veel steden worden spullen verzameld die met vrachtwagens richting Polen gaan. Ook veel hulpverleners schieten in actie en starten met initiatieven om psychologische eerste hulp te bieden aan oorlog

Mariëtte van Denderen is criminoloog en gepromoveerd op het thema ‘Rouwverwerking na Moord’; een onderzoek naar complexe rouwklachten bij nabestaanden van moordslachtoffers. Sinds 2014 werkt ze als projectleider ‘Slachtofferbewust werken’, senior onderzoeker en coördinator ‘Kunstbeleid’ bij Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag te Groningen. In het kader van dit slachtofferbewust werken is recent een nieuwe cursus geïntroduceerd, gebaseerd op de Japanse kunstvorm Kintsugi.

Jiska Jonas van Dijk werkt als promovenda bij de Universiteit Twente. Samen met prof. Hans Nelen (Maastricht University), prof. mr. Jacques Claessen (Maastricht University) en prof. dr. Sven Zebel (Universiteit Twente en VU Amsterdam) richt ze zich op hoe en waarom deelname aan mediation tussen de verdachte en het slachtoffer de recidivekans verlaagt. In dit interview vertelt zij meer over haar promotieonderzoek.

Marthe Egberts is onderzoeker en orthopedagoog bij het Ingeborg Douwes Centrum, een psycho-oncologisch centrum in Amsterdam, en is tevens verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft de laatste jaren onderzoek gedaan naar de psychosociale impact van kanker in het gezin en heeft in 2021 een ZonMw praktijkfellowship gekregen voor onderzoek naar psychosociale screening bij gezinnen waarin een ouder kanker heeft. Ze gaat binnenkort ook starten met de opleiding tot GZ-psycholoog, op een combinatie opleidingsplek van het Ingeborg Douwes Centrum en OLVG Kindergeneeskunde.

De oorlog in Oekraïne brengt psychotrauma als gevolg van oorlogsgeweld weer stukken dichterbij. Dat geldt niet alleen voor de direct betrokkenen, maar ook voor mensen in ons land die gevlucht zijn voor oorlog in hun land.

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit 8 tot 15 deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek.

Binnen de NtVP lezen we veel boeken waarin psychotrauma een hoofdrol speelt. Dat kunnen informatieve boeken zijn, biografieën of fictie. Deze keer hebben we drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: ‘The End of Trauma’ van George Bonanno, ‘De Stenen Getuigen’ van Hikaru Okuizumi, ‘Oskar’ van Evelien Speel en Christiaan Helmig en ‘Schaduwoorlog Uruzgan’ van Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven.

De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis.

ESTSS organiseerde de gratis Winter Webinar Series over uitdagingen, kwaliteit en innovatie in de psychotraumatologie. De webinars werden goed bezocht en kregen veel belangstelling. De webinar-opnames zijn tot eind dit jaar beschikbaar voor alle ESTSS-leden. Intensive treatment for PTSD in practice Suzy Matthijssen, Ad de Jongh, Maria Bragesjö (Moderator) Het eerste webinar over intensieve…

Door Leanne van Est Op 27 januari 2022 hebben er tijdens onze ALV weer 2 lezingen plaatsgevonden. De lezingen gingen over gefaseerde versus traumabehandeling bij complexe PTSS. De eerste lezing werd gegeven door recent gepromoveerde Dr. Chris Hoeboer. Hij vertelde ons over delen van zijn promotieonderzoek (heb je interesse in het proefschrift, mail dan naar:…

Zeker in deze tijden is het belangrijk onderscheid te maken. Om de kwaliteit van uw training in opvang na schokkende gebeurtenissen of nuldelijnsondersteuning onafhankelijk te laten beoordelen en te erkennen, kunnen deze trainingen weer worden geaccrediteerd door de NtVP.

De certificeringscommissie heeft in de afgelopen maanden weer een paar gekwalificeerde behandelaren mogen certificeren. Een hartelijk welkom voor de nieuwe Psychotraumatherapeuten! Meer informatie is te vinden in het online register op de website van de NtVP.
Je kunt ons bereiken per mail: info@ntvp.nlWil je veranderen hoe je deze mail ontvangt? Je kunt je voorkeuren updaten of uitschrijven van deze lijst. |
De NtVP werkt samen met de volgende partijen: