Nieuwsbrief NtVP – Februari 2020

Zaterdagochtend 1 februari ‘20 Het waait hard, roeien zit er niet in – ik laat de dag tot me doordringen met een kop koffie en de kranten. Er is volop psychotrauma in het nieuws. De herdenking van de bevrijding van Auschwitz op maandag, de minister-president maakt excuses – zet Nederlanders neer als schuldige omstanders, niet…

Door: Marie-Louise Kullberg Diagnostiek en behandeling van psychotrauma vraagt om specifieke expertise. Om die deskundigheid te garanderen biedt NtVP de certificering tot psychotraumatherapeut. Wie zijn de professionals die deze certificering hebben? In deze rubriek komen zij aan het woord, geven hun blik op hun werkveld en hun visie op de certificering tot psychotraumatherapeut. Tegenover mij…

Chris Hoeboer interviewde Tim Overdiek, auteur van het boek ‘Als de man verliest’.
“Dat hardnekkige beeld dat jongens zich moeten vermannen, dat ze slappelingen zijn als ze snel huilen; ik begrijp het, en ik betrap mezelf ook op die overtuiging.” Lees hier het interview.

Op donderdag 4 juni 2020 a.s. verdiepen wij ons tijdens het jaarcongres 2020 in het thema ‘Identiteit’. Welke invloed heeft psychotrauma op identiteitsvorming? Welke rol kan identiteit spelen in de behandeling van trauma? Hoe hangen trauma en identiteitsstoornissen samen? En wat doet werken in het psychotraumaveld met je eigen identiteit? Als we het over trauma hebben, hoe belangrijk zijn factoren zoals gender, culturele achtergrond, seksuele identiteit dan? Dit is een greep uit de vragen die we centraal stellen tijdens het jaarcongres.

Hoe ver zijn we sindsdien gekomen in onderzoek, behandeling en beleid als het gaat om herstel na psychotrauma? Om die vraag draaide het 35e jaarcongres van de ISTSS. Dit verslag is geschreven door Door Yoki Linn Mertens.

Doet u zelf wetenschappelijk onderzoek naar trauma en heeft u uw studie nog niet vertegenwoordigd gezien op onze site? Stuur dan een bericht naar communicatie@ntvp.nl met informatie over uw project.

De communicatiecommissie zet zich in om de leden van de NtVP op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van psychotrauma. Sinds kort heeft deze commissie een aantal nieuwe leden die helpen bij het verspreiden van kennis. Zij stellen zich graag aan u voor!

De NtVP heeft het initiatief genomen om de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van nuldelijnsondersteuning nader te definiëren en te borgen middels een accreditatie- en certificeringstraject. In het najaar van 2019 heeft de accreditatiecommissie psychosociale nuldelijnsondersteuning van de NtVP een nieuwe training mogen accrediteren. Wij willen de geaccrediteerde training van harte feliciteren! Deze…

Het deskundigheidsgebied van de Psychotraumatherapeut NtVP omvat algemene kennis over psychotrauma, het verrichten van psychodiagnostisch onderzoek, het beoordelen van de resultaten daarvan en het toepassen van psychologische behandelmethoden ten aanzien van een persoon met het oog op diens gezondheidstoestand na het meemaken van één of meerdere traumatische gebeurtenissen. Daarnaast heeft de Psychotraumatherapeut recente werkervaring in…

Voorzitter gezocht voor de Special Interest Group (SIG) ‘Behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen’. Deze SIG richt zich op het genereren van meer kennis over de behandeling van PTSS met ernstige (comorbide) problematiek en dissociatieve stoornissen.

Je kunt ons bereiken per mail:
info@ntvp.nl
 

Wil je veranderen hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren updaten of uitschrijven van deze lijst.

De NtVP werkt samen met de volgende partijen:

© 2023 NTVP - All Rights Reserved