Nieuwsbrief NtVP – December 2022

Het is weer zover, de jaarlijkse lijstjesweken. De tijd waarin we met z’n allen graag en lekker overzichtelijk de balans opmaken. Niet dat het zich beperkt tot de laatste drie weken van het jaar: ik krabbel ze het hele jaar door. Actiepunten-, boodschappen-, “to do”-, meeneemlijstjes. Toch lijken we een ander belang te hechten aan de rijtjes op het einde van het jaar.

Benieuwd naar de resultaten van de NtVP over 2022 en de plannen voor 2023? Woon de algemene ledenvergadering (ALV) bij op woensdag 25 januari waar we de ontwikkelingen en de actieplannen doornemen. Aansluitend vinden er twee lezingen plaats.

Diagnostiek en behandeling van psychotrauma vraagt om specifieke expertise. Om die deskundigheid te garanderen biedt de NtVP de certificering tot psychotraumatherapeut. Wie zijn de professionals die deze certificering hebben? In deze rubriek komen zij aan het woord, geven hun blik op hun werkveld en hun visie op de certificering tot psychotraumatherapeut. Voor deze nieuwsbrief spraken wij met Monique van Houwelingen.

Gerke Dooijeweerd is geregistreerd Klinisch Psycholoog, Psychotherapeut, Psychotraumatherapeut, EMDR practitioner en BEPP-therapeut. Diagnostiek en behandeling geeft ze in haar eigen praktijk en soms ook extern. Daarnaast geeft Gerke supervisie en werkbegeleiding en is ze als docent betrokken bij de GZ- en de KP-opleiding. Chris Hoeboer sprak haar over haar werk en de registratie psychotraumatherapeut.

Oud NtVP communicatiemedewerker Marie-Louise Kullberg verdedigde op 21 september 2022 haar proefschrift ‘Family Matters – A Multi-Perspective Approach to the Link between Parenting Experiences and Offspring Mental Health Problems’. In dit interview vertelt ze over de belangrijkste onderzoeksresultaten en geeft ze tips voor toekomstig onderzoek.

Op vrijdag 30 september 2022 vond het NtVP Jaarcongres plaats met als thema “Psychotrauma door systemen heen”. Tijdens dit congres hebben we aandacht besteed aan verschillende systemen waarbinnen psychotrauma plaatsvindt. Van het stresssysteem naar het gezin of de familie waarin iemand zich bevindt, de organisatie waar iemand werkt en maatschappij waarin iemand leeft. We kijken terug op een geslaagde, leerzame dag. De presentaties beschikbaar gesteld door de sprekers.

De allereerste editie van de European Grief Conference vond plaats van 21 tot 23 september in het prachtige Kopenhagen. Hoe kunnen we rouw en de dood meer bespreekbaar maken in het alledaagse leven? Hoe ver zijn we inmiddels als het gaat om beleid, onderzoek, diagnostiek en behandeling op het gebied van (complexe) rouw?

We wensen onze leden fijne feestdagen en een ontspannen kerstvakantie! We hebben weer een lijst met doe-, lees-, kijk- en luistertips voor de kerstvakantie samengesteld waar we interessante uitjes, boeken, films, series, documentaires en podcasts aanraden die met psychotrauma te maken hebben.

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven:

De NtVP faciliteert werkgroepen, de zogenaamde ‘Special Interest Groups’ (SIGs), die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De ambitie van de verschillende SIG’s is om zorgprofessionals en experts die werkzaam zijn op een specifiek domein binnen het psychotrauma veld te verbinden. In de nieuwsbriefrubriek SIG in beeld leren we wat wapenfeitjes over de voorzitters van de Special Interest Groups. Deze keer: Anouk Reinders Klinisch psycholoog bij FPA de Boog en docent.

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. De werkgroepen hebben ieder een specifiek thema en komen circa twee keer per jaar bij elkaar. Een SIG bestaat uit 8 tot 15 deelnemers en heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek.

Dat de (voormalig) bestuursleden van de NtVP ware multitaskers zijn, is bij velen wellicht bekend. In deze rubriek staan we graag stil bij een aantal bijzondere mijlpalen die zij de afgelopen maanden hebben behaald en interessante optredens in de media.

De certificeringscommissie heeft in de afgelopen maanden weer een paar gekwalificeerde behandelaren mogen certificeren. Een hartelijk welkom voor de nieuwe Psychotraumatherapeuten! Meer informatie is te vinden in het online register op de website van de NtVP.

Je kunt ons bereiken per mail:
info@ntvp.nl
 

Wil je veranderen hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren updaten of uitschrijven van deze lijst.

De NtVP werkt samen met de volgende partijen:

© 2023 NTVP - All Rights Reserved