Nieuwsoverzicht

Op woensdag 28 februari (19.00-21:00) organiseert de Leidse Studievereniging Kindermishandeling (L.S.K.) een interessante lezing waarbij Annette van der Knaap zal komen spreken over haar eigen jeugd en het langdurig effect van misbruik en mishandeling op de hersenen.

Op 23 februari om 10:30 verdedigt mevrouw S.S.H. Simons haar proefschrift: “HPA-axis functioning in children: a psychobiological prespective”.

Uit deze studie blijkt dat de huidige richtlijnen voor PTSS ook toegepast kunnen worden bij mensen met psychose.

Op 21 februari om 10:00 uur verdedigt mw. A.E. Kunze Ihaar proefschrift: “Imagery Rescripting of Emotional Memories. A Search for Underlying Mechanisms”.

Bessel van der Kolk specialiseerde zich als psychiater en is oprichter en directeur van het Trauma Center in Brookline, Massachussets.

Veel psychotherapeuten geloven, ten onrechte, dat uitglijers en missers in hun vak gewoonweg niet voorkomen.

Back to the roots: de jeugd als bron van kwetsbaarheid en veerkracht

Onder 304 militaire veteranen in de VS werd de werking van prazosine versus een placebo gemonitord.

Defensie laat de gevolgen voor Dutchbat III-veteranen van hun uitzending naar Srebrenica onderzoeken.

Baby’s die geboren zijn tijdens de Nederlandse Hongerwinter, zijn vandaag volwassenen met een groter risico op gezondheidsproblemen.

Nederlandse veteranen gaan dit jaar meedoen aan een internationaal onderzoek naar mdma, de werkzame stof in de partydrug xtc, als medicijn tegen trauma’s.

De NtVP blikt terug op een geslaagde ALV.

Kom naar het congres en kijk met ons mee naar effecten van comorbiditeit en heterogeniteit in reacties op psychotrauma.

Momenteel wordt er gewerkt aan een herziening van de certificeringscriteria. Een update was nodig, nu het programma enkele jaren bestaat.

Op 4, 5 en 6 april in het Marinecomplex te Amsterdam vind de eerste International Conference Dutch Veterans Healhcare plaats.

Een virtuele coach kan in de toekomst positief bijdragen aan de therapie van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik tijdens hun jeugd.

De vergaderstukken die besproken zullen worden tijdens de ALV op 31 januari 2018 zijn te lezen op onze website.

Vanaf dit jaar zal de NtVP regelmatig jong gepromoveerden op het gebied van psychotraumatologie interviewen over hun pas afgeronde promotie onderzoeken.

Deze enquête is onderdeel van het STRENGTHS onderzoek (www.STRENGTHS-project.eu) en wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam en is gesubsidieerd door het EU Horizon 2020 Onderzoek en Innovatieprogramma.

EPA 2018 registration savings are available until 17 January 2018.

Ehealth kan grenzen vervagen en mensen helpen bij traumaverwerking waar ook ter wereld, aldus dr. Joe Ruzek.

Op 26 januari van 12:45 tot 14:00 verdedigt Kevin van Schie zijn proefschrift: “Changing Unwanted Memories: A Consideration of Three Methods”.

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft op 10 januari 2018 het artikel: “Posttraumatische stressstoornis ACTUELE INZICHTEN IN DIAGNOSTIEK, BEHANDELING EN PREVENTIE” geplaatst. Auteurs zijn: Anja Lok, Jessie L. Frijling en Mirjam van Zuiden.

Artikelen gepubliceerd in november 2017 in the European Journal of Psychotraumatology (EJPT) zijn hier te vinden.

Op 18 januari van 12:45 tot 13:45 verdedigt Alieke Reijnen haar proefschrift “WARNED – Risk factors for the development of PTSD”.

Op 12 januari van 10:30 tot 11:30 uur verdedigt S.L. Uijen haar proefschrift “Safety Behaviors and the persistence of irrational fears”.

Utrecht, woensdag 31 januari 2018, 18.00 uur inloop

Het redden van levens is wat velen bij de Brandweer hopen te kunnen doen. Maar dat lukt niet altijd.

Het NtVP-katern en de Supervisierubriek in Impact Magazine 4de editie staan nu online.

Donderdag 31 mei 2018, De Werelt, Lunteren

Van de curieuze EMDR-therapie knappen mensen met een posttraumatisch stresssyndroom snel op.

Traumagerichte psychotherapie laat lange termijn effecten zien in relatie tot het verminderen van posttraumatische stressklachten.

Door Mariel Meewisse, klinisch psycholoog en voorzitter NtVP, is een korte video gemaakt over PTSS.

De NtVP is gestart met het vertalen van abstracts van recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek in de EJPT. 

In de uitzending van 7 november 2017 heeft EenVandaag een rapportage uitgezonden over 3MDR.

Naarmate slachtoffers zelfredzamer zijn, hebben zij gedurende de eerste maanden na het meemaken van een schokkende gebeurtenis minder posttraumatische stress (PTSD)-symptomen.

Dit e-pamflet is gemaakt om volwassenen met traumatische ervaringen in de kindertijd korte, relevante informatie te bieden.

Dit jaar vinden er op de Najaarsconferentie van de VGCt (9-10 november te Veldhoven) openbare supervisie plaats rondom schematherapie en CGT.

Voor de grote groep van soldaten, veteranen en andere mensen die lijden aan post-traumatische stress (PTSS) is er nieuwe hoop: MDMA blijkt een ideaal middel om PTSS te behandelen.

The bacteria in your gut could hold clues to whether or not you will develop posttraumatic stress disorder (PTSD) after experiencing a traumatic event.

In deze editie wordt de supervisievraag “Moet ik een trauma behandelen als dat niet op de voorgrond staat?’ beantwoord door Ingrid Wigard (klinisch psycholoog) en Maartje Schoorl (klinisch psycholoog).

Mensen met angststoornissen slikken vaak antidepressiva. Als zij na herstel van hun angststoornis proberen te stoppen met deze pillen hebben ze een hoge kans op terugkeer van klachten.

Op 26 september 2016 gaf dr. Ineke Wessel d.m.v. een Webinar een interview over haar onderzoek naar de ontwikkeling van het autobiografische geheugen in de (vroege) jeugd.

Het symposium ‘Trauma in de levensloop: impact en behandeling’ vindt dit jaar plaats op 9 februari 2018, bij het AMC (Collegezaal 4).

Op 22 november organiseert In de Wolken, in samenwerking met de Dienst Maatschappelijk Werk van het LUMC en Expertisecentrum Omgaan met Verlies, het middagsymposium Het verlies van je baby, de impact op ouders en professionals.

The European Journal of Psychotraumatology (EJPT) is een peer-reviewed open access interdisciplinair journal en is onderdeel van de European Society of Traumatic Stress Studies (ESTSS).

Vrouwen met een psychologisch trauma hebben mogelijk een verhoogd risico op lupus.

Bent u die gemotiveerde EMDR-therapeut die de kracht van e-health begrijpt?

De vakgroep Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het Radboudumc werkt aan een e-health interventieprogramma. De interventie is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld.

The 6th Annual International Conference on Transgenerational Trauma will be held on October 12-14 2017 in Amman, Jordan. The theme focuses on Communal Wounds and Victim Identities.


De NtVP werkt samen met de volgende partijen: