Nieuwsoverzicht

In deze studie werd de neurale reactiviteit op sociaal-evaluatieve stress bij jongeren met PTSS-symptomen onderzocht. Jongeren met PTSS-symptomen vertoonden tijdens sociaal-evaluatieve stress een afwijkende functionele hersenconnectiviteit van de hippocampus en de mediale prefrontale cortex. Amygdala connectiviteit was niet afwijkend. Functionele connectiviteit lijkt grotendeels vergelijkbaar met die van volwassenen met PTSS.

QUO VADIS, AIDA? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica.

Deze studie over personen die een dierbare verloren door moord, had tot doel subgroepen van individuen met gelijkaardige symptoompatronen te identificeren. Meer dan 80% van de patiënten die een moord van een nabestaande hadden meegemaakt rapporteerden comorbide symptomatologie. Drie subgroepen werden geïdentificeerd: Een matige distress & lage depressie groep, een hoge distress & matige depressie groep en een hoge distress & hoge depressie groep. De drie subgroepen konden worden onderscheiden door patronen in de ernst van de symptomen. ‘Vrouwelijk geslacht’ en ‘vroegere levensstress’ differentieerden tussen alle subgroepen. Een integratieve behandeling is nodig om comorbiditeit na een homicide sterfgeval aan te pakken.

We weten hoe moeilijk het kan zijn om je leven weer op te bouwen na het verlies van een dierbare. Het bespreekbaar maken en bewustwording creëren, is iets wat belangrijk is. Het minder ‘eng’ maken om over de dood te praten en weten hoe je er echt voor iemand kan zijn. Daar draagt deze podcastserie aan bij in samenwerking met Dearly.

In de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen rondom de dood. Aan uitvaartmanager Anita de taak om al die culturen warm te maken voor haar nieuw te bouwen multiculturele rouwcentrum midden in de Bijlmer.

The aim of this study was to identify whether there were unique clusters of childhood trauma subtypes in a sample across the clinical spectrum of auditory verbal hallucinations (AVH) and to examine clinical and phenomenological features across these clusters.

Ga nooit met vreemde mensen mee: daar waarschuwt elke ouder zijn kind voor. Maar wat doe je als ze wél bij een onbekende in de auto stappen en worden misbruikt? Het overkwam de dochter van Jan. ,,Het is geen schande, je mag erover praten.”

Manon Hillegers is een van de trekkers van het grootste onderzoek wereldwijd naar de ontwikkeling van kinderen van ouders met ernstige psychische problemen. ‘Je kunt geweldige resultaten boeken als je milde klachten vroeg behandelt.’

Wie jarig is trakteert en daarom zullen we de komende tijd vijftien cadeautjes uitdelen, één voor elk jaar dat we bestaan. Twee winnaars gingen u voor en nu is er opnieuw veel kans om een mooie prijs te winnen.

De Gert & Hermien Story vertelt aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen het tragische familieverhaal van een artiestenduo dat de roem en het succes niet kon dragen.

Deze meta-analyse geeft een schatting van de gemiddelde leeftijd waarop klachten ontstaan voor alle ICD/DSM-mentale stoornissen wereldwijd. De gemiddelde leeftijd waarop PTSS onstaat is 30-35 jaar, samen met depressieve-, gegeneraliseerde angst-, bipolaire- en acute en kortdurende psychotische stoornissen.

Hoera, de NtVP bestaat dit jaar 15 jaar! Wie jarig is trakteert en daarom zullen we de komende tijd vijftien cadeautjes uitdelen, één voor elk jaar dat we bestaan.

Om beter te begrijpen waarom traumagerichte psychotherapie effectief is, kunnen biomarkers worden toegevoegd aan interventiestudies. De auteurs van dit artikel hebben getest of de hormonen oxytocine en vasopressine informatieve biomarkers zijn. Uit de resultaten bleek dat dit niet het geval is, omdat ze te snel veranderen binnen individuen.

Wat doe je als je op jonge leeftijd een familielid verliest? Benthe en Sabien wisten het eigenlijk niet toen ze begin twintig een moeder en een zusje verloren. In Een Doodnormale Podcast gaan ze voor 3FM op onderzoek: Hoe doen andere jongeren in Nederland dat?

In deze systematische review en meta-analyse werd getracht een betrouwbare schatting te geven van de wereldwijde prevalentie van PTSS na grootschalige pandemieën en de bijbehorende risicofactoren.

En documentaire over het perspectief van vier Palestijnse-Nederlanders over hun vaderland dat ze in 1948 ontvluchtten ten gevolge van de Nakba.

De broers Nabil en Nahib vluchten op jonge leeftijd met hun familie voor de oorlog in hun vaderland Afghanistan. Na een barre reis komen ze aan in Nederland. Daar vindt de ene broer een goede opleiding en baan; de ander belandt in de jeugdgevangenis. In deze zevendelige podcast van 3FM en de KRO-NCRV duiken we in de levensverhalen van Nabil en Nahib. Hoe kan het dat de ene broer een toonbeeld wordt van zijn generatie, en de ander een schrikbeeld?

Het doel van deze systematische review met meta-analyse was om een up-to-date samenvatting te geven van de stand van het bewijs met betrekking tot de effectiviteit van door dieren ondersteunde interventies bij de behandeling van mensen met PTSS-symptomen. De resultaten zijn veelbelovend, maar kwalitatief hoogstaand onderzoek ontbreekt tot nu toe.

Precies zeventig jaar geleden kwamen zo’n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. In het voorjaar van 1951 begon de Molukse gemeenschap aan een ongewilde ballingschap in het verre, vreemde land, waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gevochten. In een vierdelige documentaireserie interviewt journalist en historicus Coen Verbraak veertien Molukkers uit verschillende generaties.

In de vierdelige serie ‘De roze revolutie’ onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar.

In dit artikel word een nieuw kort cognitief gedragstherapeutisch behandelingsmodel voor PTSS en Dissociatieve Identiteitsstoornis beschreven. De behandeling bevat een intensieve traumagerichte behandeling gecombineerd met een afscheidsritueel en wordt in het artikel geïllustreerd met een case-report. Na de behandeling en een follow-up van 6 maanden voldeed de patiënt niet meer aan de criteria voor een PTSS of DID diagnose.

Deze studie onderzocht de effectiviteit en veiligheid van MDMA-ondersteunde therapie voor de behandeling van patiënten met ernstige PTSS. De therapie bleek zeer effectief te zijn, was veilig en werd goed verdragen, zelfs bij patiënten met comorbide stoornissen.

In deze studie werd onderzocht hoe verschillende gemeenschappen hulpbronnen inzetten om zich aan te passen aan de gevolgen van een overstroming. Het verlies van psychosociale hulpbronnen na rampen kan worden beperkt door gebruik te maken van individuele, interpersoonlijke en gemeenschappelijke hulpbronnen. Dit is gerelateerd aan een betere geestelijke gezondheid en welzijn. Interventies na rampen moeten gericht zijn op het versterken van sociale steun en verbondenheid met de gemeenschap.

Het zal onze trouwe nieuwsbrieflezers niet zijn ontgaan: de NtVP bestaat vandaag 15 jaar! Wie jarig is trakteert en daarom zullen we de komende tijd vijftien cadeautjes uitdelen, één voor elk jaar dat we bestaan. Het eerste cadeautje is twee boeken naar keuze uit onze psychotrauma boeken top-10.

In deze studie werd de effectiviteit van een verkorte online exposurebehandeling onderzocht. De behandeling werd door de participanten ervaren als een veeleisende maar effectieve vroege interventie na trauma. Het meest spanningsvolle onderdeel, waarin de herinnering van de traumatische gebeurtenis moest worden herbeleefd, werd als het meest effectieve onderdeel ervaren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel vrouwen in verzet tegen de bezetter, maar hun verhalen kwamen na de oorlog lang niet altijd terug in de geschiedenisboeken.

Ernst Jansz (72), oprichter van Doe Maar, en de Koerdische singer-songwriter Naaz Mohammad (22) groeiden op met de oorlogstrauma’s van hun ouders. Voor de campagne ‘Doorbreek het zwijgen’ van War Child vertellen ze hoe dat hun eigen leven tekende. En hoe muziek redding bracht.

Hulpverleners maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van jonge asielzoekers. Het aantal gevallen van ‘zelfdestructief geweld’ onder minderjarige migranten steeg sinds 2015 explosief, blijkt uit onderzoek van Lost in Europe.

Deze studie toont aan dat dissociatie en onveilige hechting een mediërende rol spelen in het verband tussen emotionele mishandeling in de kindertijd en paranoïde trekken. Onderzoek naar etiologische trajecten in niet-klinische cohorten kan waardevolle inzichten opleveren in het traumagene model van paranoia.

De NtVP feliciteert professor Bernet Elzinga met haar benoeming tot lid van De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Deze studie toont aan dat paramedici en verpleegkundigen positieve aspecten ervaren van hun beroep waarin ze hulp bieden aan gewonden; maar liefst 40% van de ondervraagden kende een hoge posttraumatische groei.

Deze systematische review laat zien dat er een hoge mate van comorbiditeit is tussen dementie en PTSS.

Deze studie onderzoekt de modererende effecten van interpersoonlijk geweld in de relatie tussen veelvoorkomende psychische stoornissen en middelenmisbruik in een post-conflictland.

Na een levensgevaarlijke reis bereiken sommige alleenreizende jongeren? uiteindelijk Nederland. Nu ze niet meer in de overlevingsstand staan, komen hun trauma’s bovendrijven. Voor velen is het moeilijk om over hun ervaringen te praten.

Het bendegeweld in Malmö liep de spuigaten uit. Totdat de Zweedse autoriteiten besloten een Amerikaanse tactiek te kopiëren. In een voetbalstadion vol met artsen, agenten, en familie van de slachtoffers worden de bendeleden geconfronteerd met hun daden.

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen biedt leerkrachten en andere onderwijsprofessionals de kennis en praktische richtlijnen om de negatieve spiraal te doorbreken, zodat getraumatiseerde kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit komt ten goede aan de schoolprestaties, aan de veerkracht van getraumatiseerde kinderen en aan het klimaat in de klas.

During times of crisis, mayors may play an important role as public leaders and providers of social support to affected residents. The aim of this study was to examine the support the mayors provided to the affected residents during crises and to test the possible determinants of this support.

Kinderen op weg naar Europa nemen hun toevlucht tot fictie om te overleven. Een gevaarlijke grensovergang wordt zo een ‘level’ dat ze moeten halen, zagen documentairemakers Eefje Blankevoort en Els van Driel in Shadow Game.

De droevige kampioen is een docu-dramaserie over tafeltennislegende Robert Hosé die hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen is geworden. Maar hoe verging het de voormalige sportheld zelf?

The authors investigated whether CPTSD predicted and moderated treatment outcomes of Prolonged Exposure (PE), intensified PE (iPE) and Skills Training in Affective and Interpersonal Regulation followed by PE (STAIR + PE).

Childhood maltreatment (CM) is associated with impaired hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis negative feedback and cognitive dysfunction, resembling those abnormalities linked to major depressive disorder (MDD).

APA developed this toolkit to help providers understand the unique circumstances facing historically marginalized populations, and the impact that the current sociopolitical climate in the United States has on their mental health.

This study evaluated the rates of morally injurious event exposure and morally injurious index trauma and their impact on PTSD (PCL-5) and depression symptom (PHQ-9) reductions during intensive PTSD treatment.

Is it possible to accurately discriminate longitudinal trajectories of depression and resilience by using multiple polygenic scores as psychiatric risk and health indicators?

This study explored the experiences of clinicians in providing treatment in cases of military-related moral injury (MI). Qualitative interviews were carried out with 15 clinicians.

Whereas the social causation model claims that social support buffers against PTSD, the social selection model states that PTSD reduces social support resources.

Als het in Nederland over racisme gaat, denkt men doorgaans niet meteen aan anti-Aziatisch racisme, of zelfs helemaal niet. Voor schrijver enu documentairemaker Pete Wu wordt die blinde vlek pijnlijk duidelijk wanneer hij bij de Racisme Kennisquiz aanschuift, een ­tv-programma dat het bewustzijn over racisme nota bene wil vergroten.

The aim of this review was to undertake a systematic review and evaluation of randomized controlled trials (RCTs) of interventions designed to prevent PTSD in adults.

Werkenden in Nieuw-Zeeland krijgen in de toekomst verlof na een miskraam of doodgeboorte. Het parlement stemde woensdag unaniem in met een wetvoorstel hierover. De nieuwe wet wordt gezien als een van de eerste in zijn soort wereldwijd.

This paper collates the clinical experiences of clinicians and clients who have delivered or received imagery rescripting, respectively, via telehealth across a range of clinical presentations, and describes key clinical considerations and recommendations.


De NtVP werkt samen met de volgende partijen: