Moreel trauma: meer aandacht voor schuld en schaamte bij traumabehandeling

Datum: 5 december 2019
Bron: EMMA

Stel je voor: in het land waar je woont, breekt een burgeroorlog uit. Jij en je partner komen voor de keuze te staan: blijven we? Of vluchten we met de kinderen? Als je vlucht, wie zorgt er dan voor je moeder die slecht ter been is en niet mee kan? En waar ga je dan heen, waar is het veilig?

Het is een voorbeeld van een moreel dilemma waar veel vluchtelingen, vaak uit oorlogsgebied, mee te maken krijgen: Onder tijdsdruk kiezen tussen twee kwaden. Waarbij er geen juiste keuze is. Heeft die keuze zware negatieve consequenties en gaat dit aan je knagen? Dan kan een moreel trauma ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je hoort dat je moeder en zusje overleden zijn omdat ze niet konden vluchten.

EMMA sprak met Simone de la Rie, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Stichting Centrum ’45, het landelijke centrum voor specialistische traumadiagnostiek en behandeling. Simone behandelt mensen met complexe psychotraumaklachten en doet onderzoek naar moreel trauma bij vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. ‘We zien dat er binnen deze groep veel mensen zijn met dit trauma en dat dit trauma erg belastend voor iemand is.’ Dit maakt het een belangrijke factor van hoe snel iemand opknapt. Bij Centrum ’45 onderzoekt Simone hoe vaak morele trauma’s nu voor komen  bij vluchtelingen en hoe ze het een centralere plek kunnen geven binnen een traumabehandeling.

Lees hier verder

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved