Miriam Lommen wint de ESTSS Young Minds in Psychotraumatology Award

Tijdens het 15de congres van de European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS) dat gehouden werd van 2 tot 4 juni 2017 in Odense, Denemarken, heeft NtVP bestuurslid dr. Miriam Lommen (Rijksuniversiteit Groningen) de Young Minds in Psychotraumatology Award gewonnen.

miriam-lommen

Psycholoog Miriam Lommen is aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op haar onderzoek „Learning, reasoning and trauma“. Hierna was zij gedurende twee jaar werkzaam als post-doc onderzoeker bij het Oxford Centre for Anxiety Disorders and Trauma,  waar zij gewerkt heeft met Anke Ehlers en David Clark. Momenteel is zij als assistent professor verbonden aan de Universiteit van Groningen.

Miriam heeft indruk gemaakt op het bestuur van de ESTSS omdat het haar lukt om wetenschappelijke excellentie te combineren met klinisch werk met mensen met een geschiedenis van psychotrauma. Haar huidige onderzoek richt zich op de onderliggende mechanismen van PTSS en de voorspellers voor het ontwikkelen van deze stoornis. Een van haar onderzoeken die veel aandacht heeft gekregen, was een prospectieve studie bij militairen die naar Afghanistan uitgezonden gingen worden. Miriam toonde aan dat een van de voorspellers voor het ontwikkelen van PTSS symptomen een individueel verschil in extinctie leren, dat wil zeggen het langzaam afleren van angst, was. Het artikel dat over deze studie gepubliceerd is in Behaviour Research and Therapy was een van de meest geciteerde studies van dit Journal in de afgelopen drie jaar.

Gelijktijdig met haar promotietraject heeft Miriam haar registratie als cognitief gedragstherapeut gehaald.  Vandaag de dag werkt zij, naast haar baan als onderzoeker, als cognitief gedragstherapeut. Zij is op deze manier een uitstekend voorbeeld van een scientist practitioner, iemand die klinisch werk combineert met het doen van uitmuntend wetenschappelijk onderzoek.

Miriam Lommen sprak in haar dankwoord de wens uit voor een betere samenwerking tussen wetenschappers en clinici. Ook hoopt ze dat studies zich meer gaan focussen op cross-culturele aspecten en niet enkel het West-Europese perspectief pakken.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved