Luistertips: TBS, Bloedband & Hotel met tralies

Bron: GZ-psychologie.nl

TBS bij NPO

In de Podcast TBS van de NPO worden drie patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray gevolgd. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de omheining waarin ze leven. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? In zes afleveringen geeft journalist Tom Veldhuijzen een beeld van wat zich afspeelt binnen de muren van een tbs-kliniek.

In de meest recente aflevering onderzoekt Tom hoe het na twee jaar Corona gaat met de mentale gesteldheid van Nederland. Hij loopt een paar weken mee in een van de oudste en grootste GGZ-instellingen van ons land, Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg in Venray. Hij spreekt met patiënten en behandelend personeel van elke afdeling, en ervaart hoe Corona heeft huisgehouden in de kliniek, en in de hoofden van de patiënten. Ook gaat hij zelf in therapie.

Bloedband

In de Nederlandse gevangenissen zitten duizenden mensen, een flink deel moet er nog jaren blijven. Ze zitten daar omdat ze verschrikkelijke dingen gedaan hebben: moord, overvallen, verkrachtingen. Over die gruweldaden zien en horen we veel: van slachtoffers, nabestaanden, het OM, de rechter en van de daders zelf. Maar de familie van die daders, die blijft onzichtbaar. Tot nu. In de vijfdelige podcastserie Bloedband spreken Hart van Nederland-journalisten Léon Mastik en Elin Stil met hen. Wat gebeurt er als je zoon iemand gedood heeft? Hoe voel je je als iemand waarvan je houdt wordt veroordeeld en voor jaren achter tralies verdwijnt?

Hotel met tralies

In deze aflevering van podcastserie Docs (NTR/VPRO) is Criminologe Marieke Liem aan het woord. Ze is professor aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in geweldsdelicten en moordzaken. Maar ondanks de ernst van de delicten die ze onderzoekt, is ze altijd de mens blijven zien achter de misdrijven en nieuwsgierig gebleven naar de menselijkheid van het systeem waarmee criminelen worden bestraft. Want wat betekent het écht om in een Nederlandse gevangenis te zitten? En wat klopt er van onze vooroordelen over de cel? In gesprek met gedetineerden, gevangenispersoneel en nabestaanden van slachtoffers maakte ze een bijzonder portret van het dagelijks leven onder onalledaagse omstandigheden.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved