Luistertip: De Schaduw van Dutroux

Bron: nrc

Vijfentwintig jaar na de Witte Mars, een van de grootste betogingen in België ooit, onderzoeken Nederlandse journalisten Gabriella Adèr en Anouk van Kampen de schaduw die de zaak-Dutroux wierp over de verdere geschiedenis van België.

De Witte Mars was een reactie op de arrestatie van Marc Dutroux voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes, van wie slechts twee overleefden. Betogers eisten een beter werkend gerecht en betere bescherming van kinderen.

Het was een kantelmoment voor België. De generaties die na de zaak opgroeiden, politie, justitie, media: ze veranderden definitief. Wat blijft er vandaag nog over van dit ‘nationaal trauma’, en waarom raakten de misdaden van Dutroux aan zo veel Belgische pijnpunten? Door de ogen van verschillende generaties wordt de emotionele impact en culturele traumaverwerking van de ontvoeringen, het seksueel misbruik en de moorden in de zaak-Dutroux onderzocht.

In vijf afleveringen ontdekken Gabriella Adèr en Anouk van Kampen, nu zelf dertigers, hoe diep de sporen die de zaak in de Belgische maatschappij heeft nagelaten nog altijd zijn.

De Schaduw van Dutroux is vanaf woensdag 22 september te beluisteren, met wekelijks een nieuwe aflevering. De laatste drie afleveringen zijn exclusief te horen in de gratis NRC Audio app.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved