Lichaamseigen marihuana zorgt dat je je angstherinneringen vergeet

Bron: Universiteit Leiden

Datum: 12 mei 2020

Publicatie: Elliot D.  Mock et al. – Discovery of a NAPE-PLD inhibitor that modulates emotional behavior in mice (2020), Nature Chemical Biology.

De stof anandamide – vaak aangeduid als lichaamseigen marihuana – blijkt een rol te spelen bij het laten vervagen van herinneringen aan een angstige gebeurtenis. Dat ontdekte een internationaal team onder leiding van Leids scheikundige Mario van der Stelt. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Chemical Biology en bieden aanknopingspunten voor de behandeling van angststoornissen als PTSS.

Marihuana in je brein

Wanneer je een jointje rookt, zorgt de actieve stof THC ervoor dat je relaxed wordt. Maar er zijn ook bijwerkingen, zoals een verhoogde eetlust en vergeetachtigheid. ‘Zal ons lichaamseigen marihuana een vergelijkbare werking hebben?’, vroeg hoogleraar Moleculaire fysiologie Mario van der Stelt zich vijf jaar geleden af. Hij besluit een onderzoekslijn op te starten, waarvoor hij in 2018 een Vici-beurs krijgt. Twee jaar later, in 2020, slagen hij en zijn team er als eersten ter wereld in om de productie van anandamide in het brein te remmen en zo de ware aard van deze stof bloot te leggen: het laten vergeten van angstige herinneringen en het verminderen van stress.

Lees meer….

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved