Lees- en kijktips voor een kerstvakantie in lockdown

Nu iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven en er weinig mogelijkheden zijn voor uitstapjes deze kerstvakantie, moeten we andere manieren verzinnen om onszelf te vermaken. De NtVP denkt graag met je mee en daarom hebben wij een lijstje samengesteld met boeken, documentaires en films met psychotrauma in de hoofdrol.

Kruip op de bank en leer meer over verschillende vormen van trauma: oorlogstrauma, moreel trauma, traumatische rouw, jeugdtrauma en meer.  Laat je meevoeren met de aangrijpende verhalen van de slachtoffers en verhalen over verdriet en worstelingen, maar zeker ook veerkracht.

Leestips

Operatie geslaagd – Erik Krikke

Erik Krikke vertelt over zijn ervaringen met PTSS, wat hij opliep tijdens zijn missies in Afghanistan. Met name de onzichtbare strijd waar hij en zijn omgeving mee te maken kregen staat in zijn boek centraal. Het bijzondere van dit boek is het feit dat Krikke op bepaalde plekken in het verhaal een QR-code heeft toegevoegd. Wanneer je deze met je telefoon scant, wordt je doorverwezen naar een liedje dat aansluit op hetgeen er op die pagina wordt verteld.

De bijenhouder van Aleppo- Christy Lefteri

De bijenhouder van Aleppo’ van Christy Lefteri vertelt het aangrijpende verhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra. Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

Het leven, daarna– Antoine Leiris

Antoine Leiris verloor zijn vrouw Hélène op 13 november 2015 door de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan. Hij moest een nieuwe toekomst opbouwen, voor zichzelf en zijn zeventien maanden oude zoontje Melvil. Dit boek is het resultaat van die zoektocht. Een prachtig onder woorden gebracht portret van een jonge vader die zijn verlies een plaats probeert te geven.

Maar buiten is het feest– Arthur Japin

Een roman geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen.Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen de geheimen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel. Is zij daar klaar voor?

Je kunt het maar een keer doen- Barbara van Beukering

We weten maar één ding zeker in ons leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Toch stoppen we de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg. Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden. Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen.

De avond is ongemak- Marieke Lucas Rijneveld

De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

Een klein leven– Hanya Yanagihara 

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

De Keuze– Edith Eva Eger

Edith Eger was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd, Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De keuze deelt dr. Edith Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Als psycholoog doet zij uit de doeken hoe ze haar cliënten helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen voor vrijheid kan kiezen. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

No Friend But the Mountains (Engels) – Behrouz Boochani 

Our government jailed his body, but his soul remained that of a free man. — From the Foreword by Man Booker Prize-winning author Richard Flanagan. In 2013, Kurdish-Iranian journalist Behrouz Boochani was illegally detained on Manus Island, a refugee detention centre off the coast of Australia. He has been there ever since. This book is the result. Laboriously tapped out on a mobile phone and translated from the Farsi. It is a voice of witness, an act of survival. A lyric first-hand account. A cry of resistance. A vivid portrait of five years of incarceration and exile. Winner of the Victorian Premier’s Prize for Literature, Australia’s richest literary prize, No Friend But the Mountains is an extraordinary account — one that is disturbingly representative of the experience of the many stateless and imprisoned refugees and migrants around the world.

The Hummingbird (Engels) – Stephen P. Kiernan

Deborah Birch is a seasoned hospice nurse whose daily work requires courage and compassion. But her skills and experience are tested in new and dramatic ways when her easygoing husband, Michael, returns from his third deployment to Iraq haunted by nightmares, anxiety, and rage. She is determined to help him heal, and to restore the tender, loving marriage they once had.

Kijktips

Quiénes somos ahora (wie wij nu zijn)– Doetie Bakker, 2DOC

In de documentaire ‘Quiénes somos ahora’ (Wie wij nu zijn) vertellen Chileense vrouwen hun verhaal. Zij werden structureel verkracht en gemarteld, in opdracht van de staat, tijdens de dictatuur van Pinochet. Wat volgt is een levenslang gevecht tegen trauma’s die daaruit voortkomen, en die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties. Quiénes somos ahora is terug te kijken via 2DOC.

Waarom bleef je niet voor mij- Milou Gevers, 2DOC

In ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen. Waarom bleef je niet voor mij is terug te kijken via 2DOC.

Buiten is het feest– Jelle Nesna

Na de onverwachte dood van haar oudere zus stort singer-songwriter Sonne (25) zich tot verbijstering van haar familie furieus op de bescherming van haar nichtje Lotte (12). Niemand begrijpt wat haar drijft en waarom ze zelfs haar tournee afzegt. Maar wanneer haar gevecht met Lottes wettige vader tot een rechtszaak leidt komt het met schaamte omgeven verleden vol misbruik onvermijdelijk aan het licht. Dan blijkt dat muziek Sonnes pleister was; haar vrolijke façade een pantser om zich achter te verschuilen. Geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen, naar de roman van Arthur Japin. Buiten is het feest is voor €3,99 te bekijken via Google Play.

If Anything Happens I Love You– Michael Govier & Will McCormack 

If Anything Happens I Love You is een prachtig geïllustreerde korte animatiefilm die ons meeneemt op een buitengewone emotionele reis van twee ouders die worstelen om de pijn te overwinnen die is achtergelaten door een tragische gebeurtenis, waardoor hun gezin voor altijd veranderd is. De film is een verbluffend verhaal dat de ondraaglijke pijn die je kunt voelen naast de veerkracht van de menselijke geest plaatst. If Anything Happens, I Love You, is een ontroerende ervaring voor iedereen die ooit heeft liefgehad en verloren. De korte animatiefilm is te zien op Netflix.

Father Soldier Son- Catrin Einhorn & Leslye Davis.

Voor de documentaire Father Soldier Son werden de Amerikaanse militair Brian Eisch en zijn familie voor een periode van 10 jaar gevolgd. Tijdens een van zijn uitzendingen naar Afghanistan raakt Brian zwaargewond. Dit had een grote impact op zijn leven én zijn relatie met zijn gezin. Father Soldier Son laat zien welke impact een missie kan hebben op de militair en zijn thuisfront. De documentaire Father Soldier Son is te zien op Netflix.

Na de klap- Tom Kleijn

Een vijfdelige-documentaireserie waarin journalist Tom Kleijn teruggaat naar rampplekken over de hele wereld. Van Londen en Genua tot Paradise en Fukushima en – in eigen land – Enschede. Hij onderzoekt hoe de lokale gemeenschap verder ging toen de media-aandacht verdween. ‘Na de klap’ toont de veerkracht van mensen die het onvoorstelbare meemaakten. Na de klap is terug te kijken via NPOSTART.

Your Mum and Dad- Klaartje Quirijns

They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Your Mum and dad is terug te kijken via NPOSTART.

Cracked Up- The Darrel Hammond Story

Darrell Hammond van ‘Saturday Night Live’ praat over het extreme misbruik dat hij als kind heeft geleden, een trauma dat bijna zijn volwassen leven heeft verwoest. Achter de schermen leed Darrell aan slopende herbelevingen, zelfverwonding, verslaving en verkeerde diagnoses, totdat de juiste dokter de sleutel ontdekte om de herinneringen te ontgrendelen die zijn hersenen meer dan 50 jaar op slot hadden gehouden. Cracked Up is te zien op Netflix.

CategoryNieuws, NtVP Blogs
© 2023 NTVP - All Rights Reserved