Kijktip: vpro- Brieven aan de rest van Spanje

Bron: VPRO

Datum: Kijk vanaf 29 augustus 2o21 op NPO start

Drie jaar geleden kwam Stef Biemans vrij plotseling in Spanje wonen. Om zijn buren te leren kennen is hij ze vragen gaan stellen in brieven die hij stuurde. Van de antwoorden van de Andalusiërs heeft Biemans veel geleerd, maar hij is er vooral nog nieuwsgieriger van geworden naar al die andere Spanjaarden.

Stefs eerste brieven gaan naar Baskenland met de vraag: welke invloed heeft het Baskisch conflict nog op uw leven? Met de term “Baskisch conflict” bedoelt hij eigenlijk het geweld van ETA, maar de erfenis van deze terroristische organisatie ligt nog zo gevoelig dat hij in zijn brieven erg voorzichtig moet zijn. Hij spreekt slachtoffers van de afscheidingsbeweging én sympathisanten. Maar ook die voelen zich vooral slachtoffer.

Het is tien jaar geleden dat terreurbeweging ETA zijn wapens definitief neerlegde en stopte met de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland. Maar het thema ligt nog altijd extreem gevoelig, merkt Stef Biemans. Als hij antwoord op zijn brieven wil, moet hij laten blijken dat hij niet aan de verkeerde kant staat. Aan welke kant staat hij dan wel? Aan de kant van de slachtoffers, laat hij steevast weten. Omdat hij beseft dat iedereen zich in dit verhaal een slachtoffer voelt. Stef: ‘Ik heb ze allemaal dezelfde vraag gesteld: wat voor invloed heeft het verleden van ETA op uw leven?’ De antwoorden zijn heel verschillend.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved