Kijktip – Verleden tijd: een serie over een verzwegen Molukse familiegeschiedenis

Bron: MaxVandaag

Als programmamaker Nira Kakerissa aan haar opa vraagt waarom hij in 1951 naar Nederland is gekomen antwoordt hij: “Stil, niet over praten. Het is verleden tijd.” Het gevoel van heimwee, verbroken beloftes en onbegrip heerst nog steeds bij oudere generaties Molukse Nederlanders. In de driedelige serie Verleden tijd gaat Nira Kakerissa op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld.

70 jaar geleden

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankomen. Ook de grootouders van Nira zijn in 1951 naar Nederland gekomen. Na aankomst in Nederland verblijven haar opa en oma in kamp Mantinge, een klein woonoord in de buurt van Westerbork. Daar is Nira’s vader geboren. Een paar jaar later verhuist het gezin naar een Molukse woonwijk in Maastricht. Voor haar zoektocht bezoekt Nira verschillende plekken die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, zoals de aankomstplek in Rotterdam en kamp Schattenberg. Daar gaat ze in gesprek met verschillende generaties die de puzzelstukjes van het verhaal compleet kunnen maken.

De driedelige serie Verleden tijd is een coproductie van L1 en Omroep MAX en wordt uitgezonden in het programma Noord-Zuid-Oost-West op 23 en 30 maart en 6 april 2021 olm 18.20 uur op NPO 2. 

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved