Kijktip: Salah

Bron: VPRO

De vierdelige documentairereeks Salah vertelt het verhaal van Salah Abdeslam, ooit Europa’s meest gezochte terrorist. Van het warme nest in de Brusselse wijk Molenbeek waarin hij opgroeide, tot aan zijn aandeel in de bloedige terreuraanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Documentairemaker Eric Goens toont de onderhuidse wereld waar jihadistenleiders betekenisloze kruimelcriminelen recruteren voor hun heilige oorlog. Salah Abdeslam was één van hen, maar werd het gezicht van het kwaad.

Parijs, vrijdagavond 13 november 2015. In theater Bataclan speelt rockband Eagles of Death Metal als terroristen binnendringen en om zich heen gaan schieten. Een groep andere jihadisten had eerder al bomgordels laten ontploffen rond het Stade de France en een derde commando zou tien minuten later dood en vernieling zaaien rond een aantal Parijse cafés.

Negen terroristen, 130 doden en een veelvoud aan gewonden.

Op hetzelfde moment reist Salah Abdeslam naar een veiligere bestemming. Europa’s meest gezochte terrorist blijft vier maanden onvindbaar. Op 18 maart 2016 wordt Abdeslam gearresteerd. Het is een hoogtepunt voor politie, gerecht en overheden, zijn arrestatie is een moment van collectieve hoop. Maar die wordt aan diggelen geslagen als op 22 maart zelfmoordterroristen toeslaan in Zaventem en Brussel.

De nasleep van de aanslagen in Brussel worden pas helemaal duidelijk als documentairemaker Eric Goens na vijf jaar terugkeert naar de slachtoffers, de nabestaanden en de overlevers. Ook het speciale interventieteam dat vier maanden lang jacht maakte op Salah, blikt terug op die periode.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved