Kijktip: Dood in de Bijlmer

Bron: eo

In de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen rondom de dood. Aan uitvaartmanager Anita de taak om al die culturen warm te maken voor haar nieuw te bouwen multiculturele rouwcentrum midden in de Bijlmer.

De documentaire volgt uitvaartmanager Anita in de Bijlmer. Zij moet ervoor zorgen dat alle rituelen rondom de dood een plek krijgen in haar nieuwe multiculturele rouwcentrum. Anita begint vol goede moed aan een kennismakingstocht in deze voor haar onbekende wereld. Maar hoe dieper ze doordringt, hoe meer ze gaat beseffen hoe weinig ze weet van de verschillende culturen in de Bijlmer. Ze is een witte Nederlander in een gekleurde samenleving. Is het nieuwe rouwcentrum met alle culturen onder één dak een wens vanuit de Bijlmer of een utopie van een uitvaartbedrijf dat de markt wil veroveren? Anita blijft haar best doen om de Bijlmer voor zich te winnen, maar als de dood ook in haar eigen leven een grote rol gaat spelen en ze enige afstand neemt van het project, is het nog maar de vraag of het nieuwe rouwcentrum er gaat komen. De EO wil met het uitzenden van deze documentaire de diversiteit van Nederland in beeld te brengen. Ook wil de omroep laten zien dat je met oprechte interesse in de ander daadwerkelijk meer begrip creëert.

Ghanese uitvaart
Er moet een keuken komen in het nieuwe centrum, zodat er gekookt kan worden. En een grote ruimte waar lawaai gemaakt mag worden en veel mensen ontvangen kunnen worden. In de film zien we beelden van een afscheidsceremonie van iemand binnen de Ghanese gemeenschap. Dit is een enorme plechtigheid met heel veel gasten, vrouwen in prachtige jurken uitgedost en er wordt volop gegeten, gedanst en gezongen. Parallel aan dit verhaal zien we Anita in eigen kring afscheid nemen van een dierbare. Het contrast is groot.

Rouwcentrum
De vraag dringt zich op of één nieuw rouwcentrum voor alle culturen een wens is vanuit de Bijlmer of een utopie van een uitvaartbedrijf dat de markt wil veroveren. Anita blijft haar best doen, maar door het sterfgeval in haar eigen omgeving, neemt ze enige afstand van het project en is het nog maar de vraag of het nieuwe rouwcentrum er gaat komen…

Maandag 5 juli om 20.25 uur op NPO 2.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved