6 juni 2023

Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer vier interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: “Over Leven – Moed en groei na kindermishandeling en misbruik”, “Hoe swipe je een trauma weg”, “Sam en het niet-leuke geheim” en “Wanneer de (alarm)bel rinkelt”.

Over Leven – Moed en groei na kindermishandeling en misbruik

Valerie Van Peel, Meredith van Overloop, Anne Defossez & Peter Adriaenssens.

Vertellen dat je kindermishandeling of -misbruik hebt meegemaakt, is niet gemakkelijk. Helaas krijgen veel mensen vandaag de dag nog te maken met stigmatisering. In dit boek doorbreken dertien dappere personen dit stigma door openlijk te vertellen over hun ervaringen, gevoelens en gedachten, maar ook over hoe ze na deze gebeurtenissen verder zijn gegaan met hun leven. Ze kiezen het woord dat het beste bij hen past; slachtoffers, overlevers, lotgenoten, ervaringsdeskundigen, strijders, herstellers, mensen. Ze beschrijven openhartig de tegenslagen die ze hebben ervaren en hoe de gebeurtenissen nog jaren later impact hadden. Ook omschrijven ze de groei die ze ieder hebben doorgemaakt. Door hun verhaal te vertellen, laten ze zien dat ze meer zijn dan wat ze hebben meegemaakt. De portretten, die zowel kwetsbaarheid als kracht laten zien, zetten dit kracht bij. Het nawoord is geschreven door voormalig NtVP-voorzitter Trudy Mooren.

Geschreven door Sophie van Leeuwen, psycholoog en communicatiemedewerker NtVP. 

Hoe swipe je een trauma weg

Carien Karsten

In ‘Hoe swipe je een trauma weg’ wordt beschreven hoe traumatische klachten zich kunnen uiten waarbij een vergelijking wordt gemaakt met burn-out klachten. Ook is er aandacht voor hechting, gevoelens van onveiligheid en schaamte. Op overzichtelijke wijze worden verschillende (niet-wetenschappelijk bewezen) technieken besproken zoals de coherentietherapie, EMDR 2.0, Flash 1.0 en 2.0, VSDT, de Woosh-techniek en de HAT. Het boek biedt een beknopt overzicht van de ‘snelle traumatherapieën’ waar de ervaren traumatherapeut prima mee uit de voeten kan. Door de afwisseling met interessante casuïstiek is het boek makkelijk leesbaar.

Geschreven door Indira Pliska, GZ-psycholoog, psychotraumatherapeut NtVP en EMDR Practitioner VEN. Indira is werkzaam bij Abate, expertisecentrum angst en trauma en is bij de NtVP betrokken als bestuurslid en als lid van de communicatiecommissie en de websitecommissie.

am en het niet-leuke geheim

Pieter Melsen en Wouter Vaessen

“Sam en het niet-leuke geheim” is een hartverwarmend boek dat jonge lezers meeneemt op een emotionele reis. Het verhaal volgt de avonturen van Sam, een jongen die een geheim met zich meedraagt dat zijn leven op zijn kop zet. Hoewel hij lacht, voelt Sam zich diep van binnen niet blij.

Het boek illustreert op een gevoelige en genuanceerde manier de worsteling van Sam om van zijn geheim af te komen. Het laat zien dat het delen van geheimen met iemand die je vertrouwt een bevrijdend effect kan hebben. Sam’s zoektocht om iemand te vinden aan wie hij zijn geheim durft te vertellen, biedt een waardevolle les over het belang van communicatie en het doorbreken van isolatie.

De tekst wordt prachtig ondersteund door kleurrijke illustraties die de emoties van Sam en de sfeer van het verhaal tot leven brengen. Het boek behandelt gevoelige thema’s op een toegankelijke en kindvriendelijke manier, waardoor het geschikt is voor jonge lezers. Ze zullen met hem meeleven en zijn emoties begrijpen wanneer hij worstelt met het ontdekken en begrijpen van het geheim

Geschreven door Naemi Welter, docent aan de Universiteit Rotterdam en communicatiemedewerker NtVP. 

Wanneer de (alarm)bel rinkelt

Anne van den Ouwelant

Hoe leg je als therapeut op een begrijpelijke manier uit wat er gebeurt in de hersenen en het lichaam tijdens en na traumatische ervaringen? De ervaring leert dat dat behoorlijk lastig kan zijn. In dit handzame boekje wordt de werking van de hersenen geïntroduceerd aan de hand van symbolen: het (alarm)belletje, de ordner, de telefoon en het (Burgerlijk) Wetboek. De afbeeldingen en teksten kunnen worden gebruikt om toe te lichten wat er gebeurt wanneer de hersenen zich in een veilige of gevaarlijke situatie bevinden, wat er gebeurt bij chronische traumatisering, hoe gefragmenteerde herinneringen werken en welke overlevingsreacties er zijn. Het boekje past uitstekend in een traumasensitieve werkwijze en kan worden gebruikt voor psychoeducatie van getraumatiseerde mensen, hun families en verzorgers en de professionals om hen heen. Een aanrader voor elke psychotraumatherapeut!

Geschreven door Sophie van Leeuwen, psycholoog en communicatiemedewerker NtVP. 

Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
10 juni 2023

Woord van de voorzitter

Dit schrijvende kom ik letterlijk bij van het ESTSS-congres in Belfast van afgelopen week. Vier jaar na “onze” Rotterdamse editie, na twee keer pandemie-uitstel, was het een langgehoopt weerzien met de Europese psychotraumatologie en een langverwacht feest der herkenning. Of het nu wel of niet kwam door een post-pandemie effect: de stemming, de inhoud en de discussies waren memorabel. 
Lees meer
8 juni 2023

‘Ondanks dat de situatie vaak niet te veranderen valt, kan de communicatie met de patiënt op het moment zelf en de begeleiding erna het verschil maken’- Interview met Melanie Baas

Melanie Baas is gynaecoloog in opleiding bij het Martini Ziekenhuis in Groningen en promovendus bij het OLVG ziekenhuis Oost in Amsterdam. In haar werkzaamheden als onderzoeker kijkt Melanie naar angst en PTSS-klachten gerelateerd aan zwangerschap en bevalling. Greta Piwanski sprak haar over haar onderzoek en ervaringen in de praktijk.
Lees meer
5 juni 2023

Symposium 'Wie knipt de kapper'

De NtVP nodigt je van harte uit voor het symposium Wie knipt de kapper? op 2 november 2023 in Harderwijk. Met lezingen en workshops om kennis, vaardigheden en inzichten op het gebied van opvang en nazorg van medewerkers op te doen. Daarnaast presenteert de NtVP de resultaten van de CONNECT studie naar de psychosociale gevolgen van de coronapandemie in Nederland op het ARQ najaarscongres.
Lees meer
4 juni 2023

Impressie ESTSS congres en NtVP presentatie op ARQ congres

De NtVP nodigt je van harte uit voor het symposium Wie knipt de kapper? op 2 november 2023 in Harderwijk. Met lezingen en workshops om kennis, vaardigheden en inzichten op het gebied van opvang en nazorg van medewerkers op te doen. Daarnaast presenteert de NtVP de resultaten van de CONNECT studie naar de psychosociale gevolgen van de coronapandemie in Nederland op het ARQ najaarscongres.
Lees meer
3 juni 2023

Nieuws uit de Special Interest Groups

De NtVP faciliteert werkgroepen (Special Interest Groups) die tot doel hebben uw professionele ontwikkeling te bevorderen. Een SIG heeft als doel om professionele kennis en ervaring met het thema te delen en verder te ontwikkelen. Vanuit de SIG’s worden recente wetenschappelijke ontwikkelingen uitgelicht in deze nieuwsbriefrubriek. 
Lees meer