inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS

Bron: DUIC (De Utrechtse Internet Courant) 4 april 2018

Een onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht naar de interactie tussen hulphonden en veteranen met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) krijgt steun van een aantal maatschappelijke organisaties. Het doel van het onderzoek is om het mechanisme van de interactie tussen mens en dier zichtbaar te maken en objectief te kunnen meten.

Het onderzoek is bedoeld om de inzet van hulphonden bij veteranen nog verder te optimaliseren, zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij de individuele behoeften van veteranen. Het project wordt gesteund door onder meer de Triodos Foundation, Defensie en het Karel Doorman fonds.

Op zoek naar objectieve resultaten

Projectleider van het project, Dr Joris Wijnker: “We zien dat de hulphonden die geplaatst zijn bij veteranen met PTSS een positieve invloed op hun leven hebben. Deze positieve resultaten zijn vooral gebaseerd op subjectieve ervaringen en zelfreflectie.”

Met dit onderzoek gaat hier verandering in komen. De onderzoekers gaan onder meer metingen doen naar de hartslag, bloeddruk, het bewegingspatroon en andere stressindicatoren zoals het hormoon cortisol, bij zowel de veteraan als de hond. “Met behulp van smartwatches maken we daarmee inzichtelijk hoe de veteraan en de hulphond zich fysiek en mentaal voelen”, vertelt Wijnker. “Ook bij de politie, brandweer en ambulancediensten is er een toenemende aandacht voor mensen die kampen met PTSS.”

Steun van defensie

Luitenant-generaal Hans van Griensven, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht gaat steun verlenen aan het onderzoek: “Elk jaar zetten Nederlandse militairen zich in voor vrede en veiligheid in de wereld. Soms maakt een militair tijdens een missie dusdanig ingrijpende gebeurtenissen mee, dat hij of zij hiervan mentaal of fysieke beschadigd raakt, wat kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor een veteraan die via de conventionele weg uitbehandeld is, kan een hulphond dé oplossing betekenen.”

Het project is afhankelijk van externe financiering. Via Vrienden Diergeneeskunde, het goede doelen fonds van de faculteit Diergeneeskunde, kan iedereen bijdragen aan het onderzoek.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved