Interview NRC: ‘We willen laten zien hoe het is om als kind alleen te vluchten’

Bron: NRC

Auteur: Floor Boon

Datum: 12 april 2021

Kinderen op weg naar Europa nemen hun toevlucht tot fictie om te overleven. Een gevaarlijke grensovergang wordt zo een ‘level’ dat ze moeten halen, zagen documentairemakers Eefje Blankevoort en Els van Driel in Shadow Game.

‘Paznja!”, opgelet, staat er in grote letters op een bord bij de grens tussen Bosnië en Kroatië. „Dit is het laatste level”, zegt SK (spreek uit: Eskie), een 15-jarige jongen uit Afghanistan, die via Kroatië en Slovenië Italië probeert te bereiken – om zo de Schengenzone binnen te komen. „Als we dit halen, zijn al onze problemen voorbij.” Het bord staat er, denkt SK, „omdat we vluchtelingen zijn” en „daarom de grens niet over mogen”. In werkelijkheid staat er: „Verboden om door te lopen. Mijnen.”

Even daarvoor ploegen de Syrische broers Jano (18) en Shiro (15) door de besneeuwde bergen in dezelfde grensstreek. „Je kan doodvriezen als je de rivier oversteekt”, zegt Jano. „Ik ben geen goede zwemmer”, antwoordt zijn broer bedremmeld. „Ik kan alleen een beetje drijven boven water.”

Het zijn twee van de vele beklemmende scènes uit de dicht op de huid gefilmde documentaire Shadow Game, van Eefje Blankevoort en Els van Driel, die deze week in première gaat op het Movies that Matter-festival. Drie jaar lang volgden ze minderjarige vluchtelingen op hun weg naar en door Europa – jaarlijks zijn dat er duizenden. De film toont de schrijnende omstandigheden waaronder kinderen hun leven riskeren om Europa te bereiken, terwijl een deel recht heeft op asiel. „Dat willen we laten zien in de film”, zegt Blankevoort. „Hoe het is om als kind alleen te vluchten, op zoek naar bescherming.”

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved