Interview Myrthe Tielman over virtuele coach bij PTSS

Myrthe Tielman is op 25 januari 2018 gepromoveerd aan de TU Delft op haar onderzoek: A Virtual Agent for Post-Traumatic Stress Disorder Treatment. Een virtuele coach kan in de toekomst positief bijdragen aan de therapie van mensen met PTSS. Zo’n coach kan patiënten motiveren om hun therapie vol te houden en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van exposuretherapie. Myrthe Tielman ontwikkelde een dergelijke coach als onderdeel van haar promotietraject. De coach van Tielman maakt onderdeel uit van het grotere project Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-Traumatic Stress Disorder Treatment, dat een thuisbehandeling voor mensen met PTSS wil ontwikkelen. Zo’n systeem biedt mogelijke verlichting voor de kosten in de GGZ en biedt patiënten een meer toegankelijke vorm van therapie. Voor de applicatie werd de klinische praktijk van exposuretherapie door de promovenda in een computerprogramma gegoten.
De virtuele coach kan hierin helpen bij het terughalen van traumatische herinneringen. Zo stelt deze gerichte vragen over het verworven trauma van een patiënt en worden vervolgvragen hierop aangepast. Naast assistentie bij de exposuretherapie spreekt de coach patiënten bemoedigend toe met motiverende teksten wanneer dat nodig is. Tevens kan de patiënt in de behandelomgeving een dagboek bijhouden met gevoelens, foto’s en beelden die ondersteunend bij de therapie werken.

Een ‘menselijke therapeut’ kan het verloop van de virtual reality therapie op afstand volgen en indien nodig contact opnemen met de patiënt. Tielman’s virtuele coach richt zich op twee specifieke groepen: oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd.

Bekijk hieronder het interview met recent gepromoveerde Myrthe Tielman waarin zij vertelt over de ontwikkeling van een virtuele coach die kan helpen bij de behandeling van PTSS. Myrthe is geïnterviewd door Hannah Lasonder. Het proefschrift van Myrthe Tielman is via deze link te downloaden.

CategoryNB-Mei18, Nieuwsbrief
© 2023 NTVP - All Rights Reserved