inschrijven precongres mogelijk tot 22 mei

Op woensdagmiddag kunt u deelnemen aan één van deze interessante preconference workshops:

NET voor PTSS ten gevolge van meervoudig trauma: méér dan exposure therapie

Imagery Rescripting bij PTSS ten gevolge van herhaaldelijk trauma in de kindertijd

Inschrijfgeld preconference workshop
Standaardprijs: € 170,- / NtVP-leden: € 130,-

WORKSHOP 1

Narratieve Exposure Therapie (NET) voor PTSS ten gevolge van meervoudig trauma: méér dan exposure therapie

Ruud Jongedijk1,2,3 en Gerdie Eiting1,2

1 Stichting Centrum ’45, Oegstgeest / Diemen
2 Arq Psychotrauma Expert Group, Diemen
3 vivo international, Konstanz, Germany

Narratieve Exposure Therapie
Narratieve Exposure Therapie (NET) is een kortdurende, evidence based behandelvorm, in het bijzonder bedoeld voor de behandeling van PTSS ten gevolge van meervoudig trauma. Bij NET ligt de focus niet alleen op imaginaire exposure, maar met name ook op de autobiografische reconstructie van de traumatische herinneringen. Hierdoor is NET bijzonder goed toepasbaar bij complexe trauma patiënten zoals vluchtelingen of getroffenen van (vroegkinderlijk) seksueel geweld.

Bij NET wordt na uitgebreide psychoeducatie een levenslijn gelegd, waarbij een koord (levenslijn), bloemen (de mooie gebeurtenissen of periodes in het leven) en stenen (de traumatische gebeurtenissen of periodes) worden neergelegd. Daarna worden de gebeurtenissen chronologisch gereconstrueerd en doorgewerkt. Van iedere bijeenkomst wordt een verslag opgesteld, dat als getuigenis document aan het einde van de therapie wordt overhandigd.

NET is inmiddels onderzocht in meer dan 20 RCT’s, zowel in lage als in hoge inkomenslanden in diverse omstandigheden, waaronder vluchtelingenkampen. NET blijkt goed toepasbaar, is voor patiënten aansprekend en is een effectieve behandeling voor PTSS en voor comorbide depressie.

Doel van de workshop
Globaal inzicht verkrijgen in de theoretische achtergronden van NET en begrijpen hoe de praktische werkwijze bij NET verloopt. Het leggen van de levenslijn wordt aan de hand van een film getoond en wordt zelf geoefend. De deelnemer kan na het volgen van deze workshop deelnemen aan de NET-opleiding, die de start is van de opleiding tot Basis-NET therapeut.

WORKSHOP 2

Imagery Rescripting bij PTSS ten gevolge van herhaaldelijk trauma in de kindertijd

Loes Marquenie1,2 en Sandra Raabe3,4

1 Jellinek, Arkin, Amsterdam
2 Praktijk Borneoeiland, Amsterdam
3 Universiteit van Amsterdam
4 Sinaïcentrum, Arkin, Amsterdam

Imagery Rescripting
Imagery Rescripting (ImRs) wint snel aan populariteit als behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van langdurig trauma in de kindertijd.

PTSS na trauma’s in de kindertijd moet, net als andere PTSS, traumagericht aangepakt worden. De bijkomende klachten of stoornissen, zoals dissociatie en emotie regulatie problemen, zijn echter voor zowel cliënt als therapeut vaak een reden om dit niet te doen. De wetenschap is echter steeds duidelijker over het belang van traumagericht werken bij deze doelgroep.

ImRs is hiervoor een effectieve, cliëntvriendelijke en veelzijdige behandelmethode. Bij deze traumagerichte methode ligt de focus niet alleen op het verminderen van angst gerelateerde klachten, maar ook op de betekenis die het getraumatiseerde kind aan de traumatische gebeurtenissen heeft gegeven. Door deze binnen de rescripting te corrigeren, is deze methode ook effectief in het verminderen van de secundaire trauma-emoties, zoals schuld, schaamte, boosheid. Bovendien lijkt ImRs ook een gunstig effect op dropout te hebben.

Doel van de workshop
Inzicht verkrijgen in de theoretische achtergronden van ImRs en kennis maken met de basisprocedure van ImRs. De toepassing van deze methode wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeeldmateriaal en er zal zelf worden geoefend. Na deze methode kunnen de deelnemers de basisprocedure zelf toepassen.

U kunt zich aanmelden via deze link.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved